5 Φεβ 2016

Πολύ μαζική η απεργιακή διαδήλωση στην Ξάνθη

Αντίστοιχη, ίσως και μεγαλύτερη από τις απεργιακές διαδηλώσεις της περιόδου '10-'12, ήταν η συγκέντρωση και πορεία που διοργανώθηκε στο Εργατικό Κέντρο στις 4 Φλεβάρη. Η αστυνομία μιλάει για 2.500 διαδηλωτές, ενώ κάποια αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ δίνουν 10.000 (φυσικά υπερβολικό νούμερο). Γεγονός είναι ότι δεν λειτούργησε τίποτα στην πόλη και όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά, ακόμη και τα περίπτερα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κατέβουν στην απεργιακή συγκέντρωση όχι μόνο αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και καταστηματάρχες, αλλά και όλος εκείνος ο εργαζόμενος κόσμος της ελαστικής εργασίας. Μαζική ήταν επίσης και η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων τόσο στην απεργία, όσο και στην πορεία. Την πρωτοκαθεδρία για την όλη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου την είχε η διοίκηση των εμποροβιοτεχνών, περιορίζοντας την, έτσι κι αλλιώς απαξιωμένη, διοίκηση του Εργατικού Κέντρου σε ρόλο κομπάρσου.
Παντελής όμως ήταν η απουσία των εργοστασιακών σωματείων (δεν υπήρχε ούτε ένα πανό), πράγμα που φυσικά δημιουργούσε και το ανάλογο κλίμα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΡΟΔΟΠΗΣ, ένα σωματείο που πριν από ενάμισι μήνα βρισκόταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, και τώρα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει (λόγω απαρτίας) τη συνέλευσή του και να πάρει απόφαση για το ασφαλιστικό. Κι αυτό σαν αποτέλεσμα της συμβιβαστικής στάσης που επέλεξε να τηρήσει το Δ.Σ. του σωματείου απέναντι στην εργοδοσία, για να μην αναιρεθεί, όπως λένε, η δέσμευσή της για επαναπρόσληψη των απολυμένων.
Η Λαϊκή Αντίσταση, μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη ΛΑΕ έκαναν προσυγκέντρωση με μικροφωνική στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια παρέμβηκαν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και συμμετείχαν με αρκετά μαζικό και διακριτό μπλοκ στην πορεία. Πολλές δεκάδες εργαζόμενοι και φοιτητές πλαισίωσαν τα πανό της Λαϊκής Αντίστασης και των Αγωνιστικών Κινήσεων, αποτελώντας τον μοναδικό πόλο που έδινε αγωνιστικό παλμό στη διαδήλωση.
Στη συγκέντρωση μοιράστηκαν εκατοντάδες προκηρύξεις της Λαϊκής Αντίστασης, που τόνιζαν την ανάγκη συνέχισης του αγώνα, καθώς και το τετρασέλιδο κείμενο του ΚΚΕ(μ-λ) για το ασφαλιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: