...................

10 Φεβ 2016

Οι Νεάντερταλ επιστρέφουν στα Εξάρχεια

Όχι ότι είχαν φύγει εδώ που τα λέμε, αλλά αυτή τη φορά μάλλον οι κάτοικοι, οι επισκέπτες και οι περαστικοί της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων θα τους νιώσουν για τα καλά. Οι εφόδοι των ράμπο της πρώην ομάδας ΔΕΛΤΑ (τώρα ΟΠΚΕ) περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την πάταξη της... τρομοκρατίας! Σχέδιο εμπνευσμένο από αντίστοιχο των 80s, που έρχεται επί της ουσίας να εντείνει την πολιτική της φασιστικοποίησης και της καταστολής, την οποία υπηρετεί η συγκυβέρνηση.
Πέρα από αυτή καθεαυτή την κίνηση, που προφανώς θα αξιοποιηθεί για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς, που μόνο η πάταξη της “τρομοκρατίας” δεν είναι, αξίζει να επισημανθούν ορισμένα ιδιαίτερα στοιχεία για την εν λόγω “γεωγραφική” επιλογή.
Είναι γνωστά φυσικά τα χαρακτηριστικά, που έχει αποκτήσει ο χώρος των Εξαρχείων, όταν σε εβδομαδιαία πια βάση και κυρίως μετά απο πορείες, φιλοξενεί σκηνές (low budget) spaghetti western, με πρωταγωνιστές μπάτσους και “επαναστάτες” της στιγμής. Είναι γνωστή η συνεχής παρουσία των ματατζήδων και λοιπών αστακών στα στενά τους δρόμους. Είναι επίσης γνωστή η παρουσία των μαφιόζων πρεζεμπόρων, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή με τη σιωπηλή συνάμα αποδοχή έως και τροφοδότηση της από λούμπεν, περιθωριακές ομάδες. Γενικώς μιλάμε για ένα σκηνικό, που έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ίδια την περιοχή, όσο και στην πολιτική/κοινωνική ταυτότητα, που είχε κατοχυρώσει με τα χρόνια. Η -πάλαι πότε- σύνδεση του εν λόγω χώρου με το κίνημα δεν είναι καθόλου τυχαία. Η ύπαρξη σε αυτόν σχολών, όπως το Πολυτεχνείο και το Παιδαγωγικό (πρώην Χημείο), τα δεκάδες στέκια, γραφεία οργανώσεων, βιβλιοπωλεία και μέρη συνδεδεμένα με αριστερές και αναρχοαυτόνομες συλλογικότητες σε σύνδεση πάντα με την ίδια τη γεωγραφική του θέση διαμόρφωσαν και τροφοδότησαν τον χώρο αυτό. Για πολλούς, αντιμετωπίζεται σαν πεδίο εκτόνωσης και τυφλής βίας, για άλλους σαν “άβατο”, για άλλους σαν απλώς μια περιοχή εύκολα προσβάσιμη, με αρκετά νεολαιίστικα και φτηνά μαγαζιά. Είναι γενικώς ένας χώρος με διάφορες και διαφορετικές ταυτότητες, όπως κι άλλοι τόσοι. Είναι ένας χώρος, που όσο κι αν είναι λάθος απ' τη μία να θεωρητικοποιείται και να προσδιορίζεται ως η “γη της ελευθερίας”, άλλο τόσο είναι λάθος απ' την άλλη να υποτιμάται η ιστορική διαδρομή και συμβολή του και η κατά συνέπεια στοχευμένη επίθεση σε βάρος του και σε βάρος (κυρίως) όσων εκφράζουν -στα πλαίσιά του- οτιδήποτε κινηματικό και ριζοσπαστικό (δεν αναφέρομαι φυσικά στα μπάχαλα, που καμιά σχέση δεν έχουν με το κίνημα).
Πέρα από τις ποικίλες προσεγγίσεις για τον εν λόγω χώρο, είναι αλήθεια, ότι ο ίδιος ματώνει συνεχώς (μεταφορικά και κυριολεκτικά) από διάφορους μηχανισμούς, συντονισμένους και μη. Θύματα αυτού του “ματώματος” έχουν υπάρξει πολλοί. Το σύστημα φυσικά θέλει να υπάρξουν κι άλλοι, γι΄αυτό και προχωρά σε τέτοιες φασιστικού τύπου μεθοδεύσεις, που έρχονται να ενισχύσουν την αντιλαϊκή πολιτική, κομμάτι της οποίας είναι το πνίξιμο οποιασδήποτε μορφής αντίστασης. Όσο η κατεύθυνση αυτή θα ενισχυθεί από την παρουσία των ράμπο της αστυ(α)νομίας, άλλο τόσο θα ενισχυθεί κι από αυτούς, που θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την εν λόγω μεθόδευση με ταραντινικούς όρους και όχι πολιτικούς. Χρέος αυτών, που θα επιλέξουν το δεύτερο μονοπάτι (τους πολιτικούς όρους δηλαδή) είναι να υπερασπιστούν συλλογικά αυτό τον χώρο και τη δυνατότητα όχι μόνο ελεύθερης πολιτικής/πολιτιστικής έκφρασης στα πλαίσια του, αλλά και της ίδιας της πρόσβασης και μετακίνησης σε αυτόν. Κι αυτό είναι πρώτα απ' όλα καθήκον των κατοίκων, μα και παραπέρα όσων συχνάζουν στη συνοικία των Εξαρχείων.

Οι -πάσης φύσεως- μπάτσοι δεν έχουν θέση στις γειτονιές μας.

Σούπα Πάπιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com