...................

13 Φεβ 2016

Η δεύτερη μέρα της αγροτικής κινητοποίησης στην Αθήνα

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι ευχαριστημένοι από τη σημερινή εικόνα οι διοργανωτές αυτής της κινητοποίησης, όπως και όλοι όσοι καλούσαμε σε αλληλεγγύη, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει ότι ήταν ότι καλύτερο. Για όλους και ανεξαρτήτως μεγέθους. Ακόμη και για το ΠΑΜΕ που κυριαρχούσε.
1ον: Οι αγρότες που ήρθαν χθες στην Αθήνα ήταν παρόντες στη συντριπτική τους πλειοψηφία και σήμερα.
2ον: Οι οργανώσεις της αριστεράς στη πλειοψηφία τους, μαζί και τα διάφορα κινηματικά και άλλα σχήματά τους, μάλλον έμοιαζαν σα να βγάζουν κάποια αναγκαστική υποχρέωση παρά σα να πιστεύουν και να θέλουν να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα που δεν αφορά μόνο τους αγρότες αλλά όλο τον εργαζόμενο λαό. Εκτός κι αν υπάρχουν άλλοι ιδεολογικοί και πολιτικοί λόγου που δεν τους γνωρίζουμε! Ήταν τόση η μη συμμετοχή από τη πλευρά των υπόλοιπων οργανώσεων που το μπλοκ της Λαϊκής Αντίστασης, που πραγματοποίησε προσυγκέντρωση στη πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Σύνταγμα, μάλλον ήταν το μεγαλύτερο και πιο συγκροτημένο απ' όλα.
3ον: Το ΠΑΜΕ κυριαρχούσε προφανέστατα. Αλλά και πάλι όταν αναφερόμαστε σε πανελλαδική κινητοποίηση, με τη σημασία και τις προσδοκίες που το ίδιο δημιούργησε, μάλλον πίσω ήταν και ας φάνταζε με τον τρόπο που στοίχισε τις δυνάμεις του γύρω από τη πλατεία πολύ μεγάλο. Και το ΠΑΜΕ σε σχέση με την απεργία, αλλά και άλλες κινητοποιήσεις του στην Αθήναπου δεν είχαν πανελλαδικό χαρακτήρα, είχε λιγότερο κόσμο.
4ον: Αναφερόμαστε μόνο στις οργανωμένες δυνάμεις γιατί ο μεγάλος απών ήταν ο εργαζόμενος λαός της Αθήνας. Ούτε κατά διάνοια μπορούμε να πούμε ότι πιάστηκε, συνολικά, το νούμερο που κατέβηκε στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 4ης του Φλεβάρη. Η ίδια η πλατεία ήταν άδεια. Κι ας ήταν Σάββατο.
Θα πρέπει λοιπόν στα σοβαρά να προβληματιστούμε όλοι όσοι αναφερόμαστε στους αγώνες, όλοι όσοι μιλάμε και φωνάζουμε για αντιστάσεις και ανατροπές γι' αυτή η εικόνα. Γιατί στη κινητοποίηση στην Αθήνα των αγροτών, που με τον αγώνα τους πυροδότησαν κι άλλους αλλά συνέβαλαν ιδιαίτερα στη μαζικοποίηση της απεργίας, η παρουσία λαού περιορίστηκε κατά βάση μόνο στις οργανωμένες δυνάμεις.
Όπως θα πρέπει να προβληματιστούν και οι διοργανωτές για το κατά πόσο τελικά βοηθάνε πανελλαδικού τύπου κινητοποιήσεις στη πρωτεύουσα ή μήπως θα ήταν καλύτερα να γίνουν τέτοιες κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις των νομών δίνοντας τη δυνατότητα και στους αγρότες αλλά και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να εκφράσουν την αγωνιστική και αλληλέγγυα διάθεσή τους πολύ πιο μαζικά; Σε αυτό αναφερόμαστε όταν λέμε ότι έχουμε άλλη άποψη για το πως γίνεται μια πανελλαδική κινητοποίηση κι ας προσπαθούν διάφοροι να τη διαστρεβλώσουν και να τη παρουσιάζουν σαν αντίθεση στο κατέβασμα των αγροτών στην Αθήνα. Γιατί άραγε είναι καλύτερα μερικές χιλιάδες στην Αθήνα από πολύ περισσότερες σε όλη την Ελλάδα; Γιατί θα πόναγαν λιγότερο- ενοχλούσαν μιας και η λέξη είναι της μόδας - πανελλαδικές κινητοποιήσεις τέτοιου τύπου;
Θα μπορούσαμε να τοποθετηθούμε κι για άλλα που αφορούν αυτή τη διήμερη κινητοποίηση. Ήδη κάποια ζητήματα τα θέσαμε, κάποια πρώτα συμπεράσματα βγαίνουν. Να πούμε μόνο ότι οι ανησυχίες μας μετά από αυτά που ακούσαμε σήμερα μάλλον εντάθηκαν παρά μειώθηκαν. Θα επανέλθουμε μιας και με αφορμή αυτόν τον αγώνα ανοίγουν συζητήσεις και αντιπαραθέσεις που αφορούν το λαό και το κίνημά του, για το πως θα ξαναβγεί στο προσκήνιο. Άλλωστε αρκετές συζητήσεις μεταξύ των ανθρώπων που συμμετείχαν σήμερα στο Σύνταγμα γύρω από αυτά τα ζητήματα στρεφόντουσαν.
Το κυριότερο όμως είναι ότι ο αγώνας αυτός συνεχίζεται και πρέπει να συνεχιστεί. Να τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Η κυβέρνηση μετά το χθεσινό όργιο καταστολής που άσκησε κατά των αγροτών θα εντείνει την επίθεσή της ενάντια στους αγρότες. Ήδη έχει αρχίσει μια προβοκατόρικη προπαγανδιστική εκστρατεία συκοφάντησης του αγώνα των αγροτών εξακολουθώντας περίπου να τον αποδίδει στη ...Χρυσή Αυγή.
Τα υπόλοιπα μετά.6 σχόλια:

 1. Ανώνυμος13/2/16, 8:47 μ.μ.

  Απο τα χθεσινά πλάνα με την πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο μόνο αποτυχημένη δεν θεωρείτε οτι ηταν η συγκέντρωση.Εδω δεν θέλατε να γίνεις καν συγκέντρωση στην Αθήνα για ποίες άλλες πόλεις μιλάτε;Δηλαδή θέλετε να γίνουν συγκεντρωσεις σε άλλες πόλεις εκτος Αθήνας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος13/2/16, 10:04 μ.μ.

  Υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η συγκέντρωση ήταν αποτυχία; Το λέω γιατί οι φίλοι το ΚΚΕ πανηγυρίζουν και δεν έχουν πέσει σε καμία περίσκεψη..

  Μιχάλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επίσης εκτός των προαναφερθέντων να προσθέσουμε την απουσία των "γνωστών" επαναστατών του δρόμου και της "φωτιάς", οι οποίοι,από εποχής ΣΥΡΙΖΑ και εντεύθεν με το ζόρι συγκροτούν παρέα στις κινητοποιήσεις. Αλλά ξέχασα. Έχουν άλλη δουλειά. Προφανώς ετοιμάζουν το επόμενο "πέσιμο" σε κάποιο μπλοκ που θα το περάσουν, εκ λάθους, για την ΚΝΕ....
  Τα λοιπά μπλοκ της αριστεράς που αναφέρεστε σύντροφοι έχουν επί της ουσίας εξαφανιστεί από το δρόμο. Με εξαίρετη φωτεινή τον χώρο της Α.Α.Σ. περιδιαβαίνουν θλιβερά ως ουρά στις εκδηλώσεις της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ προσφέροντας το "αριστερό" άλλοθι που της ...λείπει.
  Οψόμεθα λοιπόν στη συνέχεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είδατε πουθενά τη λέξη αποτυχία; Δεν ήταν ότι καλύτερο λέω. Ότι ήταν αναντίστοιχη και των περιστάσεων αλλά και των προσδοκιών που καλλιεργούνταν. Το να λέει κανείς ότι πανελλαδική κινητοποίηση σημαίνει συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις παντού σημαίνει να μη γίνει καν συγκέντρωση στην Αθήνα; 'Η κάνετε μερικοί ότι δεν καταλαβαίνετε για να σπεκουλάρετε ή όντως δεν καταλαβαίνετε.
  Πυκνά ήταν ο κόσμος, ανεξάρτητα με το ποιο μπλοκ κατέβηκε γύρω από την εξέδρα και προς τη Πανεπιστημίου στις αρχές της, περίπου όσο πιάνει η Μ. Βρετάνια και σχετικα η Β. Γεωργίου, στη κάτω πλευρά του Συντάγματος και την Όθωνος αλλά και στο μεγαλύτερο κομμάτι της Αμαλίας ήταν αραιός.
  Από εκεί και πέρα για τον αν είναι ευχαριστημένος ή ευτυχισμένος ή τα αντίθετα κάποιος ή για το να πρέπει να προβληματιστεί κανείς για το γιατί ο ευρύτερος των κομμάτων, οργανώσεων και σχημάτων της Αριστεράς κόσμος δεν κατέβηκε εξαρτάται από το τι ζητάει κανείς και από το ποιες είναι οι επιδιώξεις του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος14/2/16, 11:20 π.μ.

  Οι αγρότες της κρήτης είναι τρία βράδια χωρίς ύπνο και της υπόλοιπης ελλάδας δύο βράδια. Δεν είναι όπως στα τοπικά μπλόκα ή στις πλατείες το 2011 όταν ο κόσμος πήγαινε στο σπίτι του ξεκουράζονταν και ξαναγύριζε. Για μένα η απλή λογική λέει ότι ή μαζικοποιείται από ντόπιους αθηναίους η τελειώνει.Και αυτό βέβαια περιμένει η κυβέρνηση.
  Τα μέσα ενημέρωσης μιλουν για δέκα με δεκαπέντε χιλιάδες την πρώτη μέρα. Πολύ καλά για αγροτική κινητοποίηση αλλά δεν συγκρίνεται από μαζικότητα τουλάχιστον με τις κινητοποιήσεις του '11 - '12. Απο πολιτικό περιεχόμενο βέβαια υπερέχει και ευτυχώς οι γαλανόλευκες λίγες σε αντίθεση με μερικά τοπικά μπλόκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος14/2/16, 7:24 μ.μ.

  ευτυχώς δεν έχει γαλανόλευκες όπως το 2011-2012.

  βέβαια τότε είχε 500.000 κόσμο, 48ωρες άγριες απεργίες, κυνήγι στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, καταλήψεις στα υπουργεία και πολιτικό περιεχόμενο ρήξης με τον ιμπεριαλισμό (αυτο λέει ο λαός όταν λέει δεν χρωστάμε).

  σημερα έχει 15.000, πολιτική γραμμή απέναντι σε έναν νόμο, κεντρικό, κομβικό κλπ, αλλά έναν νόμο και ισχυρές μεσοαστικές και ακροδεξιές επιρροές στην πολιτική γραμμή.

  ευτυχώς όμως που δεν έχει γαλανόλευκες.

  ότι να ναι.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com