...................

22 Φεβ 2016

Συνέντευξη των απεργών καθαριστριών του αμαξοστασίου Ελληνικού - Να σταθούμε δίπλα τους στην Επιθεώρηση Εργασίας Ηλιούπολης, στις 26/2.

Συνέντευξη των απεργών καθαριστριών του αμαξοστασίου Ελληνικού στην Ταξική Πορεία

Η απεργία των δεκαέξι καθαριστριών στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στο Ελληνικό (στην πλειοψηφία τους μετανάστριες) ξεκίνησε στις 26/1/2016, για τη διεκδίκηση από την εργοδότρια, την εργολαβική ΛΙΝΚ ΑΠ, δεδουλευμένων αποδοχών, δώρων Χριστουγέννων καθώς και για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με τους όρους υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Σταμάτησε προσωρινά με μια πρώτη νίκη, καθώς ο εργολάβος κάτω από την πίεση των απεργών και την αποτυχία της προσπάθειας απεργοσπασίας, έδωσε μέρος μόνο από τα οφειλόμενα. Η εξέλιξη θα φανεί απ΄το πρωί της 26ης Φλεβάρη, όπου συζητείται, ύστερα από καταγγελία των καθαριστριών, στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας στην Ηλιούπολη (πλατεία Φλέμινγκ), η εργατική διαφορά. Μάχιμες, αποφασισμένες, έχοντας νικήσει το φόβο, στηριγμένες κυρίως στην οργάνωση του ίδιου του αγώνα τους αλλά και στην αλληλεγγύη πολιτικών συλλογικοτήτων των γύρω δήμων, εργατικών σχημάτων, εργαζομένων της ΕΘΕΛ και μέλους του ΔΣ της, αλλά και αλληλέγγυου κόσμου, μας παραχώρησαν συνέντευξη που μιλάει από μόνη της για όλα. Και κυρίως μας καλούν να σταθούμε δίπλα τους στην Επιθεώρηση Εργασίας Ηλιούπολης, στις 26/2.

Ερ.:Γιατί και πώς φτάσατε στην απεργία;
Απ.:Οι πιο πολλές δουλεύουμε πάνω από 5 χρόνια στον εργολάβο και ζούμε μόνο από αυτόν το μισθό. Τόσον καιρό παίρναμε 450 ευρώ για 26 μέρες εργασίας και μας έβαζε να υπογράφουμε για περισσότερα, για 650 περίπου. Και βέβαια φορολογούμαστε για παραπάνω. Υπάρχει συνάδελφος που δεν μπορεί να πληρώσει για την έκδοση άδειας παραμονής της. Απειλούσε όποια ζητούσε απόδειξη αποδοχών ή δεν ήθελε να υπογράψει το χαρτί, λέγοντας “άμα δεν σ' αρέσει, θα φύγεις αμέσως”, “θα απολυθείς”. Στις μετανάστριες, κυρίως Αφρικανές, που δεν ξέρουν να διαβάζουν, έλεγε “είναι χαρτί ρουτίνας” ή έκρυβε τα ποσά κατά την υπογραφή. Πάντως αποδείξεις αποδοχών δεν παίρναμε.
Ερ.: Τηρεί τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του για επιδόματα και μέτρα ατομικής προστασίας;
Απ.: Καταρχήν ποτέ δεν μας πλήρωνε στην ώρα μας. Είχαμε μείνει κι άλλες φορές απλήρωτες. Δεν δίνει δώρα ούτε νυχτερινά παρότι δουλεύουμε 9-3 τη νύχτα, ούτε αργίες. Δεν δίνει επίσης κανονική άδεια παρά μόνο 15 μέρες. Δεν δίνει γάντια και επαρκείς σακκούλες σκουπιδιών (μας λένε να τις πλένουμε και να τις ξαναχρησιμοποιούμε). Δεν δίνει παπούτσια αντιολισθητικά ούτε φόρμες εργασίας.

Ερ.: Και πώς πήρατε απόφαση για απεργία;
Απ.: Τελευταία, εκτός απ΄τα παραπάνω, μας χρωστούσε δεδουλευμένα 4 μηνών (οι δύο μήνες απ΄το 2013 και οι δύο απ΄το 2015) και δώρο Χριστουγέννων 2015. Στις 26/1 ζητήσαμε αποφασιστικά καταρχήν τα δεδουλευμένα μας. Μας είπε να φύγουμε απ΄το αμαξοστάσιο, δηλαδή μας απείλησε καθαρά με απόλυση. Έτσι αποφασίσαμε πως μόνος δρόμος ήταν η απεργία. Και το αποφασίσαμε όλες μαζί.

Ερ.: Τι στάση είχε ο εργοδότης στην απεργία;
Απ.: Στην αρχή έλεγε πως δεν είχε λεφτά. Όταν είδε πως είμαστε αποφασισμένες, απειλούσε πως δεν θα μας ξαναπάρει στη δουλειά. Παράλληλα με την απεργία μας, ζητήσαμε την παρέμβαση και τη στήριξη του σωματείου μας και την παρέμβαση του σωματείου της ΕΘΕΛ. Παλαιότερα, βέβαια, μας εκφόβιζε να μην μιλάμε με μέλη του συνδικάτου και προσπαθούσε να μην οργανωθούμε σε σωματείο. Εφερε την αστυνομία για να μας τρομοκρατήσει αλλά δεν τα κατάφερε. Μετά έφερε εργαζόμενες από άλλα αμαξοστάσια για απεργοσπάστριες, αλλά χάρη στην επιμονή μας, στην περιφρούρηση του αμαξοστασίου και στην ενημέρωσή τους από εμάς, ούτε αυτό έπιασε. Απείλησε με μήνυση και το μέλος του ΔΣ της ΕΘΕΛ Αποστόλη Κασιμέρη.

Ερ.: Ξέρουμε ότι κάνατε παρέμβαση στον ΟΣΥ (Οργανισμός Συγκοινωνιών). Τι σας είπαν εκεί;
Απ.: Κάναμε, διότι η εταιρεία αυτή έχει αναλάβει την καθαριότητα σε όλα τα αμαξοστάσια και πληρώνεται απ΄τον ΟΣΥ. Μας είπαν πως δεν γνώριζαν, πως θα ελέγξουν και σε νέα παράσταση που θα κάνουμε στις 12/2 θα μας πουν. Βέβαια, εμείς μάθαμε πως και οι εργαζόμενες στα άλλα αμαξοστάσια είναι επίσης απλήρωτες.

Ερ.: Στην τριμερή επιτροπή, που πήγατε, τι αποκομίσατε;
Απ.: Καταρχήν δεν πληρωθήκαμε όλα όσα μας χρωστάει. Μας έβαλε μόνο 450 + 450 ευρώ μετά από δύο μέρες απεργία και υποσχέθηκε πως μέχρι 15/2 θα καταβάλει τα υπόλοιπα. Επίσης δήλωσε εκεί πως δεν θα απολύσει καμία. Εμείς απ' την αρχή δηλώνουμε πως δεν κάνουμε πίσω από το δίκιο μας και θα διεκδικήσουμε όλα όσα μας χρωστά.

Ερ. Αναγνώρισε ότι ο μισθός σας είναι 650 ευρώ;
Απ.: Οχι, δεν είπε τίποτα γι αυτό. Πρακτικά έβαζε 450, συνεχίζει δηλαδή να βάζει ποσά των 450 ευρώ. Εμείς βέβαια στην τριμερή το ξεκαθαρίσαμε επανειλημμένως -και το ξαναλέμε- ότι ο μισθός μας είναι 650 ευρώ, πως ό,τι διεκδικούμε είναι σε αναφορά με αυτό το ποσόν, πως ό,τι μας έδωσε είναι μέρος μόνον αυτού και διεκδικούμε όλα όσα μας χρωστάει. Μάλιστα στην τριμερή δεν είχε καμία απάντηση πειστική για τη διαφορά μεταξύ αποδείξεων και καταβαλλόμενων ποσών. Εμείς πάντως δεν υπογράφουμε τίποτα με 450 ευρώ.

Ερ.: Πιστεύετε ότι πιέστηκε από την απεργία σας, πως είχατε μια πρώτη νίκη;
Απ.: Εννοείται! Για να καταλάβετε, μέσα στην τριμερή δήλωνε πως θα πάρουμε τα υπόλοιπα χρήματα μόνο εμείς της βραδινής βάρδιας του αμαξοστασίου του Ελληνικού. Στις εργαζόμενες της πρωινής βάρδιας δεν υποσχέθηκε ότι θα δώσει τα οφειλόμενα. Επίσης φοβάται πως θα το μάθουν οι εργαζόμενες στα άλλα αμαξοστάσια, ότι δηλαδή εμείς καταφέραμε με την απεργία μας να γίνει η αρχή και να πληρωθούμε. Νομίζω πως και αυτές οι εργαζόμενες πρέπει να τα διεκδικήσουν με αγώνα.

Ερ.; Άρα, λοιπόν, ο αγώνας έχει και συνέχεια;
Απ.: Ναι, και θέλουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλων σας. Για εμάς είναι κρίσιμη η συνάντηση στις 26/2 στην Επιθεώρηση Εργασίας. Είναι η αρχή για να πάρουμε όσα μας έχει στερήσει από τα δικαιώματά μας.

Ερ.: Τι ρόλο έπαιξε η αλληλεγγύη που έδειξε ο κόσμος στον αγώνα σας κατά την περιφρούρηση της απεργίας στην πύλη του αμαξοστασίου;
Απ.: Πάρα πολύ σημαντικό! Καταλάβαμε πως δεν είμαστε μόνες μας, πως δεν υπάρχει θέση για το φόβο. Μας βοήθησε γιατί μιλήσαμε για τα δικαιώματά μας, για την οργάνωση του αγώνας μας.

Ερ.: Ποια είναι τα συμπεράσματα από αυτή την απεργία;
Απ.: Νομίζω πως μόνο αν είμαστε όλες μαζί και αποφασισμένες μπορούμε να νικήσουμε. Και για τη συνέχεια, ακόμη κι αν προσπαθήσουν να μας διασπάσουν, τώρα νιώθουμε πολύ πιο δυνατές. Και θα αγωνιστούμε μέχρι τη δικαίωσή μας.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com