1 Φεβ 2016

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016, 11:00 π.μ.
Στην αίθουσα της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΥΠ) στο ισόγειο, αρ. 0039, 0040


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαπατήσει το λαό και τους εργαζόμενους σχετικά με το χαρακτήρα του νέου αντιασφαλιστικού νόμου που ετοιμάζει.
Στηριγμένη στην ψεύτικη διαβεβαίωση ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, η κυβερνητική προπαγάνδα θέλει να ντύσει με ένα φιλολαϊκό μανδύα ένα σχέδιο πλήρως αντεργατικό, αντιλαϊκό και βάρβαρο. Στην πραγματικότητα, το κυβερνητικό σχέδιο δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Τόσο οι σημερινοί εργαζόμενοι, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι όσο και αυτοί που είναι ήδη συνταξιούχοι θα υποστούν βαρύτατα πλήγματα στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Το πρώτο πλήγμα έρχεται από την κατάργηση των σημερινών ασφαλιστικών ταμείων και τη συγχώνευσή τους σε ένα ταμείο που θα ονομάζεται Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Παράλληλα, αυξάνονται οι κρατήσεις για τους εργαζόμενους με άλλοθι την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Στην πραγματικότητα, όλες οι κρατήσεις πληρώνονται από τη δουλειά των εργαζόμενων και ο σκοπός είναι να μειωθεί ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζόμενων. Η ενοποίηση όλων των ταμείων εξισώνει προς τα κάτω τις παροχές και προς τα πάνω τις κρατήσεις για όλους τους ασφαλισμένους, ενώ διευκολύνει τη διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος, από τις επόμενες περικοπές μέχρι την αξιοποίηση των αποθεματικών για τα κέρδη του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
Το δεύτερο πλήγμα έρχεται από τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Ο τρόπος αυτός βασίζεται στο μοντέλο που εισήγαγε ο νόμος Λοβέρδου και χωρίζει τη σύνταξη σε δύο μέρη, τη βασική και την ανταποδοτική. Η βασική σύνταξη, που αντιστοιχεί σε ένα επίδομα πείνας, προτείνεται να είναι στα 384 ευρώ, την οποία για να την πάρει κάποιος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 40 χρόνια παραμονής στη χώρα μεταξύ της ηλικίας των 15 και 67 και η οποία θα μειώνεται σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης. Η ανταποδοτική απ΄την άλλη θα υπολογίζεται πλέον με βάση όλο τον εργασιακό βίο και με μισθούς οι οποίοι θα είναι σαφώς μειωμένοι λόγω της κρίσης και της ανεργίας, ώστε να καταλήγει σε σύνταξη πολύ μικρότερη από τη σημερινή. Είναι ενδεικτικό ότι για τους νέους συνταξιούχους προβλέπεται μείωση από 15% ως και 30%, ενώ έχουν προϋπολογιστεί μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων κατά 1,6 δις ευρώ το 2016 και 3,5 δις ευρώ συνολικά μέχρι το 2018. Μετατρέπει το συλλογικό δικαίωμα στη σύνταξη σε "προσωπική" υπόθεση Η καινοτομία της νέας κυβερνητικής πρότασης βρίσκεται στο ότι ο νέος αυτός τρόπος υπολογισμού θα εφαρμοστεί σε όλες τις συντάξεις που δίνονται σήμερα. Ακόμη και το κόλπο με τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» αποτελεί απόδειξη των μειώσεων που θα γίνουν στις συντάξεις. Μειώσεις που -προσωρινά- προβλέπεται να εφαρμοστούν με καθυστέρηση, σε μια προσπάθεια αποφυγής των αντιδράσεων.
Αντίστοιχο νέο πετσόκομμα προβλέπεται και για τις επικουρικές συντάξεις. Επίσης, προχωρά και στην κατάργηση του ΕΚΑΣ σταδιακά μέχρι το 2019.
Επιπλέον, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εφάπαξ, αφού τα Ταμεία Πρόνοιας ενσωματώνονται στο νέο Ταμείο, το ΕΦΚΑ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις επιταγές του τρίτου μνημονίου προχωράει ακόμα παραπέρα την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό, σε μια προσπάθεια να γκρεμίσει την κατάκτηση που λέγεται κοινωνική ασφάλιση. Μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων, που -μαζί με το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις- υπερασπίζονται τον κόσμο της δουλειάς απέναντι στη βαρβαρότητα και την αυθαιρεσία του κεφαλαίου.
Ήδη από τον Αύγουστο έχουν ψηφιστεί δραματικές αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης. Τα νέα όρια ηλικίας, σε συνδυασμό με τα χρόνια ασφάλισης που απαιτούνται σημαίνουν δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα και ταυτόχρονα αποτελούν δικαιολογία για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.
Είναι ολοφάνερο σε κάθε εργαζόμενο, κάθε συνταξιούχο, κάθε άνεργο ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση αποτελούν ένα νέο χτύπημα στο δικαίωμα στην ασφάλιση. Χειροτερεύουν το παρόν και το μέλλον ολόκληρου του λαού. Πρέπει να γίνει καθαρό ότι η κυβέρνηση, για λογαριασμό συνολικά του συστήματος, αξιοποιεί τον αρνητικό συσχετισμό, που είναι αποτέλεσμα της αποσυγκρότησης της εργατικής τάξης και της συνεχούς οπισθοχώρησης του λαϊκού κινήματος. Ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση της κατάκτησης της κοινωνικής ασφάλισης είναι ο μαζικός, ανυποχώρητος λαϊκός αγώνας και το μόνο στήριγμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι ίδιες οι αστείρευτες δυνάμεις των εργαζόμενων και του λαού. Με όπλο την οργάνωση και τη συλλογικότητα, να αγωνιστούμε για την ανατροπή του νέου ασφαλιστικού, να παλέψουμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στη δουλειά και στη ζωή.


Με μαζικούς αγώνες να ανατρέψουμε το νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 4 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ!

Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com