31 Ιαν 2016

Καρδίτσα: κοινή δράση ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Μαζική παρέμβαση για το ασφαλιστικό έγινε το πρωί του Σαββάτου 30/1 στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας από τις τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ(μ-λ), της Λαϊκής Αντίστασης-Α.Α.Σ. και της Λαϊκής Ενότητας η οποία πλαισιώνονταν και από ανένταχτους αγωνιστές. Είχε προηγηθεί σύσκεψη στην οποία αποφασίστηκαν κοινές δράσεις για το ασφαλιστικό με κορύφωση την απεργία της 4 Φλεβάρη. Με ντουντούκα, χαρτοπανό και μοίρασμα προκήρυξης καταγγέλθηκε το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και καλούνταν οι Καρδιτσιώτες να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και τη συγκέντρωση της 4 Φλεβάρη για να μην περάσουν τα βάρβαρα μνημονικά μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.
Μοιράστηκε η παρακάτω προκήρυξη:

Κάτω τα χέρια απ’ την ασφάλιση
ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!
Πέμπτη 4 Φλεβάρη: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες
Με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα που φέρνει αυτές τις μέρες στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζεται η πολιτική των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και δυναμώνει η ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας.
Αυτοί που με απανωτά Μνημόνια παρέδωσαν τις τύχες της χώρας, του λαού και των εργαζομένων στα χέρια των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και του ΔΝΤ, αυτοί που υποθήκευσαν τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας, μεθοδεύουν και νέα χτυπήματα εναντίον μας.
Σε κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, Λεβέντης, αναμασάνε τα ίδια χιλιοειπωμένα «επιχειρήματα» για «άδεια ταμεία», «κακοδιαχείριση», «γήρανση του πληθυσμού», «αύξηση του προσδόκιμου ηλικίας» κλπ και ετοιμάζουν νέο χτύπημα σε ασφάλιση-σύνταξη-περίθαλψη. Δεν τους αρκούν οι απανωτοί αντιασφαλιστικοί νόμοι (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου) που έχουν εκτινάξει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που έχουν συρρικνώσει τις συντάξεις και έχουν καταστήσει άγνωστη λέξη την υγειονομική περίθαλψη… θέλουν τώρα να καταργήσουν οριστικά το δικαίωμα στην ασφάλιση.
ΑΡΓΟΤΕΡΑ-ΛΙΓΟΤΕΡΑ-ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ: αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Θα δουλεύετε (αν έχετε δουλειά) μέχρι να πεθάνετε και αν τα καταφέρετε θα επιβιώνετε με σύνταξη-φιλοδώρημα και ξεχάστε την ιατροφαρμακευτική σας περίθαλψη. Κυβέρνηση και κεφάλαιο θέλουν να μην έχουν την παραμικρή υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους που με τον κόπο και τον ιδρώτα τους παράγουν όλο τον πλούτο αυτής της κοινωνίας. Να ξεριζώσουν από τη συνείδηση των εργαζομένων ότι η ασφάλιση είναι ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ της εργατικής τάξης, που προκύπτει από τη συνολική συνεισφορά της στην κοινωνική παραγωγή.
Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες
Οι σημερινές συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν θέλουν να κοντράρουν αυτά τα μέτρα. Ίσα-ίσα αποπροσανατολίζουν πολιτικά τους αγώνες και υπονομεύουν την ανάπτυξή τους με αποσπασματικές απεργίες χωρίς σχέδιο και προοπτική κλιμάκωσης. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ ενώ συμφωνούν με την ουσία των μέτρων, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αγανάκτηση και την οργή του λαού για να προετοιμάσει τον διάδοχο μνημονιακό διαχειριστή.
Είναι ξεκάθαρο σήμερα, μετά από σχεδόν 6 χρόνια μνημονίων και «διαπραγματεύσεων», πως δεν μπορεί να αναπτυχθεί νικηφόρος αγώνας που θα φέρει και τον ίδιο το λαό στο προσκήνιο των εξελίξεων, αν δεν παραμεριστούν συντεχνιακές λογικές επιμέρους ρυθμίσεων, αν δεν πάψουν οι αυταπάτες για λύση των προβλημάτων μας εντός του μνημονιακού πλαισίου, αν δεν σπάσουν τα δεσμά της εξάρτησης από ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΔΝΤ, αν δεν παλέψουμε για την ανατροπή του καθεστώτος της αποικίας χρέους που έχουν επιβάλει οι δανειστές, αν δεν παλέψουμε ενάντια στην μετατροπή της χώρας σε ιδιότυπο προτεκτοράτο, ορμητήριο των μεγάλων δυνάμεων για την επιβολή των πολιτικών τους στη φλεγόμενη από συγκρούσεις περιοχή μας, αν δεν διώξουμε τους ληστές ιμπεριαλιστές από τη χώρα μας.
Μόνη ελπίδα η ανάπτυξη αγώνων που θα έχουν διαρκή μορφή, παλλαϊκό χαρακτήρα και πανελλαδικό συντονισμό και που θα έχουν σαν στόχο την ανατροπή των μνημονίων και όσων τα υπηρετούν.
Μέτωπο Αντίστασης και Πάλης ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ τα αντιασφαλιστικά σχέδια.
· Να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό σχέδιο.
· Κάτω όλοι αντιασφαλιστικοί νόμοι Ρέππα-Πετραλιά-Σιούφα-Λοβέρδου-Κουτρουμάνη.
· Ασφάλιση-Σύνταξη-Περίθαλψη ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
· Να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ

ΚΚΕ(μ-λ)
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ–Α.Α.Σ.
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

http://aristerastikarditsa.blogspot.gr/

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ τους αμοιβαίους συμβιβασμούς στο περιεχόμενο της προκήρυξης ιδιαίτερα θετικούς, αλλά ξεκινάει από το ότι όλοι πήγαν στην σύσκεψη. ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει ?

Το λέω γιατί στην Αθήνα δεν πήγαν όλοι στην σύσκεψη, απ ότι διαβάζω.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Ισως επειδή στη Καρδίτσα να μην υπήρχαν προαπαιτούμενα.

Ανώνυμος είπε...

ίσως γιατί σε μια επαρχιακή πόλη το κόστος του κραξίματος για τις σεχταριστικές στάσεις είναι πιο άμεσο.

εσύ πανηγύριζε αν θες ότι στην Καρδίτσα "βάλατε γραμμή", πάντως η "αποικία χρέους" πχ δεν είναι και τόσο κκε μλ

άρα έγιναν υποχωρήσεις για να υπάρξει κοινή δράση

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Και στο Ηράκλειο έγινε μαζική παρέμβαση στο κέντρο με ντουντούκα και προκήρυξη(πάνω από χίλιες προκηρύξεις). Την Πέμπτη από την αγωνιστική κίνηση καθηγητών και την Παρασκευή απο τις αγωνιστικές κινήσεις φοιτητών. Επίσης τέσσερα μεγάλα πανώ έχουν κρεμαστεί από το κκε(μ-λ) σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης.

Αντίσταση στις γειτονιές είπε...

Τον πες πες κάτι θα μείνει του Γκαίμπελς πολλοί το αγάπησαν. Και στην αριστερά. Πως να κάνουν αλλιώς άλλωστε αφού ή θα πρέπει να παραδεχτούν το λάθος τους ή να το υπερασπιστούν. Και ο μόνος τρόπος για να το υπερασπιστούν είναι αυτός!

Εμείς λοιπόν φίλε Κώστα όταν καλούμε σε σύσκεψη για κοινή δράση δεν κατεβάζουμε όλο μας το πλαίσιο και την ιδεολογικοπολιτική μας πλατφόρμα για συζήτηση. Προτείνουμε τη κοινή δράση σε ένα ζήτημα και η "βάση συζήτησης" παίρνει υπόψη της και τις θέσεις των άλλων.
Δεν επιδιώκουμε να βάλουμε γραμμή ούτε μας πειράζει να περάσουν απόψεις με τις οποίες δε συμφωνούμε, όπως χαιρέκακα υπονοείς (τρομάρα σου!) ότι έγινε στη Καρδίτσα, αλλά να συνθέσουμε γραμμές με κίνητρο να συμβάλουμε, όλες οι δυνάμεις, στην ανάπτυξη του κινήματος και όχι στη δημιουργία του νέου πόλου της Αριστεράς. Και όταν μιλούμε για κοινή δράση σε όλα τα επίπεδα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των συσκέψεων, δεν κατεβάζουμε το πλαίσιό μας στα σωματεία από πριν για να δημιουργούμε τετελεσμένα όπως κάνουν πολλοί του συναφιού σου, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν σε αυτά οι δυνάμεις τις οποίες κατά τα άλλα καλούμε σε συνεργασία σε επίπεδο κορυφής!

Δε σε παίρνει. Ούτε εσένα ούτε πολλούς άλλους να κριτικάρουν το ΚΚΕ(μ-λ) για άρνηση κοινής δράσης. Και μόνο ποσοτικά να δούμε, υποτίθεται ότι παρακολουθείς το blog αυτό οπότε πρέπει να είσαι ενήμερος, πόσες προτάσεις έχουμε κάνει τα τελευταία δύο χρόνια και κάποιες δυνάμεις, ανάμεσά τους και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απαξίωσαν ακόμη και να απαντήσουν μάλλον θα πρέπει να ντραπείς για τις βλακείες που γράφεις. Αν και πολύ αμφιβάλω!

Τα σχόλια σου δείχνουν πολύ ξεκάθαρα το πως αντιλαμβάνεσαι τη συνεργασία και την κοινή δράση. Σαν αναταγωνισμό για το ποιος θα περάσει τη γραμμή του και όχι σαν προσπάθεια κοινής συναγωνιστικής παρέμβασης στη βάση κοινών αγωνιών. Δεν ξέρω αν κάποιοι σκέφτονται το "κόστος κραξίματος" αλλά πολύ τις υποτιμάς τις αριστερές δυνάμεις.

Ανώνυμος είπε...

δεν καταλαβαίνω αυτήν την σχεδόν ηθικού τύπου απαξίωση ότι κάποιοι θέλουν η κοινή δράση να συνδέεται με "πόλο της αριστεράς". Ε και ?

που μακάρι δηλ αλλά οι προτάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι, σε κάποιον βαθμό, σαν του κκε μλ, επικοινωνιακές δηλ. Όσο πιο πολλές μάλιστα, τόσο πιο επικοινωνιακές και τόσο πιο πονηρές με την εξής έννοια.

γιατί μιλάμε για πολιτικές λογικές που θεωρούν το θέμα της αριστεράς ληγμένο οπότε μένει το "απο τα κάτω" και όποιος μιλάει για πολιτικές συμφωνίες και πολιτικό επίπεδο χλευάζεται σαν λογική"κορυφών".

και το θέμα της αριστεράς είναι ληγμένο γιατί σου λέει ο άλλος ότι υπάρχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το κκε μλ, το κκε, η ΛΑΕ, λες και δεν φάγαμε το μνημόνιο με όλους αυτούς.

μέχρι και στην απάντηση του ΚΚΕ στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα διαβάσαμε αυτά ότι στο κίνημα ίσως αλλά όχι και συναντήσεις κομμάτων.

τα ύστερα του κόσμου !! συναντήσεις κομμάτων, πολιτικές συμφωνίες και πολιτικά μέτωπα. Σε λίγο κάποιοι θα προτείνουν συμμετοχή σε εκλογές !!

όσον αφορά τα πλαίσια στα σωματεία υπάρχουν σχήματα που έχουν κεκτημένα, τι θες να κατεβάσουν ? να περιμένουν μπας και γίνει συντονισμός ?

και όλοι πρέπει να φοβούνται το κράξιμο του λαού που δεν καταννοεί κάποια πράγματα με τις βυζαντινολογίες της αριστεράς που δεν την αφήνουν ούτε στο κίνημα να συνυπάρξει, αυτό εννοούσα εγώ.

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Όταν κανείς νοιώθει το άδικο των θέσεών του αλλά δυσκολεύεται να τις παραδεχτεί τότε τι κάνει;
Τσουβαλιάζει τους πάντες, τους χρεώνει τις ίδιες τακτικές πάνω κάτω και ξεσπαθώνει.
Όχι Κώστα δεν είναι όλοι ίδιοι, υπάρχουν και αυτοί που εννοούν αυτά που λένε.
Εσύ πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι θες. Δεν μπορεί να ξεκινάς εκφράζοντας δυσπιστία για τις προτάσεις συνεργασίας των κομμάτων και να καταλήγεις δια της ειρωνίας επειδή αυτές δε γίνονται! Αποφάσισε. Ή είναι εκ του πονηρού και επικοινωνιακές ή απαραίτητες. Και τα δύο δε γίνεται!
Η υποτίμησή σου πάντως στο λαϊκό κίνημα βγάζει μάτι. Κι όμως. Μέσα από την ανάπτυξή του και τη συγκρότησή του θα γεννηθεί η νέα αριστερά, το νέο επαναστατικό κίνημα, που θα μπει πολιτικά και ιδεολογικά επικεφαλής του για να οδηγηθούμε στην ανατροπή. Η σχέση είναι αμοιβαία, νύχι κρέας που λέμε, και δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που προτείνεις εσύ και όλοι οι υποστηρικτές των διαφόρων μεταβάσεων που το μόνο που βλέπεται μπροστά σας είναι οι συνεργασίες κομμάτων με κάθε τίμημα, αρκεί το τίμημα να το καταβάλουν οι άλλοι βεβαίως.
Καλά κάναν οι του ΚΚΕ(μ-λ) και δεν πήγαν, δίνοντας όμως των απάντησή τους, στην οποία βέβαια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απαξίωσε να ανταπαντήσει, σε αντίθεση με αυτή του ΚΚΕ (στο οποίο πολλοί ελπίζουν εκεί μέσα) θεωρώντας τη μάλιστα και ως ένα βαθμό θετική!
Και μη φέρεις ξανά το επιχείρημα ότι αυτά τα κινηματικά τα είδαμε και στην απάντηση του ΚΚΕ. Ξέρουμε πολύ καλά τη τακτική του "στρίβειν δια του αρραβώνος" που ακολουθεί αυτό το κόμμα όταν βλέπει ότι επί της πολιτικής ουσίας δε διαφωνεί σε τέτοιες προτάσεις. Κάπως έπρεπε να την αρνηθεί!
Χάρμα είναι και η γνώμη σου για τα σωματεία σε συνδυασμό με τις προτάσεις. Τι μας λες; Κάποιος προτείνει κοινή δράση αλλά δεν περιμένει να αποφασισθεί μιας και όπου τον παίρνει με βάση του συσχετισμούς αποφασίζει μόνος του! Καταπληκτικός!

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που κάποιοι διυλίζουν τις κινηματικές διεργασίες της Καρδίτσας, όπως επίσης χαίρομαι για την καταλυτική (εξ’ όσων φαίνεται…) επίδραση της Καρδίτσας στα ζητήματα της κοινής δράσης, της αριστεράς αλλά και του επαναστατικού εν γένει κινήματος… Όσο για τα γεγονότα: 1. η σύσκεψη ήταν ανοιχτή με κάλεσμα προς όλους, 2. οι σ. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν παραβρέθηκαν για αντικειμενικούς λόγους όπως μας είπαν και 3. δεν συνυπέγραψαν την προκήρυξη γιατί το πρωί του Σαββάτου δεν υπήρχαν διαθέσιμοι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να στηρίξουν-πλαισιώσουν την παρέμβαση. Το βασικό και κυριότερο: δήλωσαν ότι συμφωνούν κατά βάση με την προκήρυξη όπως συμφωνούν και με τη κοινή δράση για το ασφαλιστικό, κάτι που θα εκφραστεί άλλωστε και με την κοινή παρέμβαση στην απεργία της 4/2. Μακάρι, τέλος, να υπήρχε και αλλού η «κουλτούρα» συνεργασιών και κοινής δράσης που έχουμε κατακτήσει στην Καρδίτσα…

ένας σ. από την Καρδίτσα

Ανώνυμος είπε...

Έχετε πάντως μοναδικό ταλέντο να στήνετε καυγά, μόνο και μόνο από την υπογραφή σε ένα σχόλιο, μια υπογραφή που είναι και το δευτερότριτο δημοφιλές αντρικό όνομα στην Ελλάδα. Όμως σου λέει, λογικά είναι ο γνωστός και "δεν είναι δικός μας". Άρα ας τσακωθούμε ακόμα και αν συμφωνούμε.

Λοιπόν, να οργανωθούμε, όσοι πιστεύουν πως αυτό στην Καρδίτσα είναι θετικό από την μια μεριά, όσοι πιστεύουν το αντίθετο, από την άλλη.

Κώστας