....................................................

20 Ιαν 2016

ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
για να μην περάσουν τα μέτρα εξόντωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς


Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, στον Προμαχώνα, στα Τέμπη, στη Θεσσαλονίκη, στη Νίκαια, στη Γυρτώνη, στη Ροδόπη, στα Κερδύλλια και σ’ όλη την Ελλάδα οι αγρότες ξεσηκώνονται ενάντια στη μνημονιακή πολιτική που τους φτωχοποιεί και τους ξεκληρίζει.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μνημονιακότερη των μνημονιακών, με απανωτά αντιαγροτικά μέτρα και με την τακτική του «σοκ και δέος» έβαλε μπροστά το ξεπάστρεμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που κατ’ εντολή των «δανειστών» θέλει να περάσει στη Βουλή μπας και εξασφαλίσει την πολυπόθητη «αξιολόγηση», είναι νομοσχέδια εξόντωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
Σε μια περίοδο που σχεδόν ένας στους δύο αγρότες (πάνω από το 40%) έχουν απλήρωτες τις εισφορές στον ΟΓΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει νομοσχέδιο που τριπλασιάζει τις εισφορές, καταργεί τα ασφαλιστικά κλιμάκια, υπολογίζει τις εισφορές ως ποσοστό επί του εργατικού μισθού κλπ Οι αγρότες θα φορτώνονται με δυσβάστακτες εισφορές έχουν δεν έχουν σοδιά, έχουν δεν έχουν εισόδημα! Αν περάσει το τερατούργημα Κατρούγκαλου, οι απλήρωτες εισφορές θα γίνουν «βουνό» και χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς ασφάλιση, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς σύνταξη. Τα μέτρα αυτά δεν έχουν στόχο ούτε τη διάσωση ούτε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος όπως λέει η κυβέρνηση. Στόχο έχουν να κατεδαφίσουν ότι απόμεινε από τη δημόσια ασφάλιση και περίθαλψη, να κάνουν παρελθόν τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, να φορτώσουν κι άλλα βάρη σε αγρότες και εργαζόμενους οδηγώντας τους βαθύτερα στη φτώχεια, στην ανέχεια και στην εξαθλίωση.
Ίδια μέτρα φοροεξόντωσης θα περιλαμβάνει και το φορολογικό νομοσχέδιο που σχεδιάζουν να φέρουν στη Βουλή: πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου για τους αγρότες, διπλάσιος φόρος (από 13% στο 26%) και διπλάσια προκαταβολή (από 55% στο 100%). Δεν γλυτώνουν ούτε οι επιδοτήσεις που με τη νέα ΚΑΠ πετσοκόβονται (8,5% το 2014, 15% το 2015 και μέχρι 60% ως το 2019) και δεσμεύονται για να ξοφληθούν χρέη, χαράτσια, εισφορές, ΕΝΦΙΑ κλπ.
Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ έχουν στόχο να πετάξουν από την παραγωγή τους φτωχομεσαίους αγρότες, να τους ξεκληρίσουν, να εγκαταλείψουν χωράφια και καλλιέργειες ώστε να γίνει φτηνότερη η αγροτική γη και να γίνει γρηγορότερα η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της αγροτικής παραγωγής στα χέρια του κεφάλαιου και των σύγχρονων νεοτσιφλικάδων. Πάνω απ’ όλα, με το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων και την υποβάθμιση-διάλυση της αγροτικής παραγωγής και του πρωτογενή τομέα χτυπιέται η – όση απόμεινε – διατροφική επάρκεια και βαθαίνει η πολιτική της υποτέλειας και της εξάρτησης από τους αμερικάνους και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.
Μπροστά μας έχουμε μια αναμέτρηση. Η κυβέρνηση ξέρει ότι έχει απέναντί της την μεγάλη πλειοψηφία του λαού και των αγροτών.
Γι' αυτό και ψάχνει στηρίγματα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στο Νταβός ή στα δεκανίκια του Κυριάκου και του Λεβέντη. Γι’ αυτό και ψάχνει τάχα για «ισοδύναμα»-στάχτη στα μάτια.
Γι’ αυτό και καθυστερεί να φέρει το φορολογικό στη Βουλή, μπας και εκτονώσει τις αντιδράσεις.
Γι’ αυτό και έχουμε τα ζικ-ζακ και τα στρογγυλέματα στο ασφαλιστικό.
Δεν παραιτείται όμως από τα σχέδιά της. Μόνο αν καταφέρει και περάσει αυτά τα μέτρα, μόνο τότε θα δώσουν το ΟΚ οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΔΝΤ και θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν.
Γι’ αυτό δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και την καταστολή, όπως έκανε σήμερα με τους αγρότες στη Κομοτηνή.
Στην αναμέτρηση αυτή οι αγρότες δεν πάνε με στόχο απλά και μόνο να διαμαρτυρηθούν. Πάνε για να αντισταθούν, να μπλοκάρουν και να ανατρέψουν την πολιτική που τους φτωχοποιεί και τους ξεκληρίζει. Δεν πάνε με στόχο απλά και μόνο να προβάλλουν τα αιτήματά τους.
Πάνε για να νικήσουν.
Να οπισθοχωρήσει, να κάνει πίσω – έστω προσωρινά, έστω επιμέρους – η κυβέρνηση και οι «δανειστές». Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και όχι τα διάφορα κατεβατά από αιτήματα που μπερδεύουν, διασπούν και αποπροσανατολίζουν τους αγρότες. Να μην περάσουν, να μην φτάσουν καν στη Βουλή αυτά τα αντιαγροτικά μέτρα.
Να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, να μην καταργηθεί το αφορολόγητο, να μην αυξηθεί η φορολόγηση, να μην καταργηθεί η επιδότηση στο αγροτικό πετρέλαιο κλπ Για ασφάλιση, σύνταξη, περίθαλψη για όλους.
Με Μέτωπο Αντίστασης και Πάλης ενάντια σε παλιά και νέα μνηνόνια, για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

1 σχόλιο:

 1. Ανώνυμος22/1/16, 2:35 π.μ.

  Η Oxfam δημοσίευσε την ετήσια οικονομική έκθεση με τίτλο:
  "An Economy For the 1%. How privilege and power in the economy drive extreme inequality and how this can be stopped"

  Πολλά τα νούμερα άλλά αξίζει τον κόπο. Η έκθεση δείχνει μεταξύ άλλων ότι:
  • Το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων στη γη κατέχει περισσότερα από ότι το υπόλοιπο 99%.
  • Κρύβουν περίπου 7.600.000.000.000 (7,6 τρισεκατομμύρια) δολάρια των ΗΠΑ σε φορολογικούς παραδείσους.

  Η Oxfam υπολόγισε ότι:
  • In 2015, just 62 individuals had the same wealth as 3.6 billion people – the bottom half of humanity. This figure is down from 388 individuals as recently as 2010.
  • The wealth of the richest 62 people has risen by 44% in the five years since 2010 – that's an increase of more than half a trillion dollars ($542bn), to $1.76 trillion.
  • Meanwhile, the wealth of the bottom half fell by just over a trillion dollars in the same period – a drop of 41%.
  • Since the turn of the century, the poorest half of the world’s population has received just 1% of the total increase in global wealth, while half of that increase has gone to the top 1%.
  • The average annual income of the poorest 10% of people in the world has risen by less than $3 each year in almost a quarter of a century. Their daily income has risen by less than a single cent every year.

  Η έκθεση βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://www.oxfam.org/en/research/economy-1

  RG

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com