8 Ιαν 2016

Εξελίξεις στο Νεπάλ - Το ΚΚ Νεπάλ Μαοϊκό ανακηρύσσει τη δημιουργία αυτόνομης πολιτείας

Συνεχίζεται το εμπάργκο στο Νεπάλ από την Ινδία, μετά την ανακήρυξη συντάγματος με προσανατολισμό αντιινδικό – κατά την Ινδία (και λόγω της διαίρεσης των “ινδόφιλων” μειονοτήτων σε διάφορες πολιτείες, ώστε να μειώνεται η πολιτική ισχύς τους). Η πίεση από ένα εμπάργκο, για μια ηπειρωτική χώρα όπως το Νεπάλ, είναι πολύ μεγάλη, αλλά και έχει ως απάντηση την πρωτοφανή σε ταχύτητα στροφή των νεπαλέζικων κυρίαρχων τάξεων προς την Κίνα (ήδη συζητείται η ανακήρυξη ζώνης ελευθέρων συναλλαγών). Αυτή η στροφή δεν θα μπορούσε παρά να βρει αντανάκλαση στην καθεστωτική πολιτική ζωή της χώρας: ο άλλοτε “θεωρητικός” των μαοϊστών Μπαμπουράμ Μπαταράι αποχώρησε από το κόμμα του Πρατσάντα, επικαλούμενος τη διαφωνία του στο Σύνταγμα και επιδιώκοντας να σχηματίσει μια πλατιά “τρίτη πολιτική δύναμη” μη κομμουνιστικού προσανατολισμού. Από την άλλη, το εναπομείναν ΕΚΚΝ(Μαοϊκό) θα στηρίξει τον ΚΡ Oli του ρεβιζιονιστικού ΚΚΝ-ΕΜΛ για την προεδρία (θέτοντας θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του).
Στις τάξεις των επαναστατών μαοϊστών υπάρχουν εξελίξεις, με το κόμμα του Μοχάν Μπαϊντία (Κιράν) ΚΚ Νεπάλ – Μαοϊκό να ενώνεται με το ΚΚ Νεπάλ (Ενοποιημένο) του Pari Thapa και να σχηματίζουν το υπό προσωρινή ονομασία ΚΚΝ (Μαοϊκό Επαναστατικό). Κατά το Μπαϊντία, στόχος είναι η ολοκλήρωση της λαϊκής δημοκρατικής επανάστασης.
Το δε ΚΚ Νεπάλ Μαοϊκό του Νέτρα Μπίκραμ Τσαντ (Μπιπλάβ) κορυφώνει τις δυναμικές εκδηλώσεις: πυρπόληση εγκαταστάσεων όπως το πάρκο των κεραιών στο Bhaisepati, επιθέσεις με…καπνό στο πρόσωπο διεφθαρμένων πολιτικών, αλλά και ανακήρυξη αυτονόμησης ολόκληρων επαρχιών. Η έκταση και ο σκοπός της αυτονόμησης, ωστόσο, δεν δικαιολογείται με βάση τις ανάγκες της επανάστασης (βλ.παρακάτω), αλλά με βάση τα προβλήματα που δημιούργησε το εμπάργκο, παρότι αυτή συνοδεύεται από πιθανολογία νέου ένοπλου αγώνα (“ως απάντηση” και αυτό).

***

Ναουαλπαράσι, 3 Γενάρη 2016

Το ΚΚΝ Μαοϊκό του Νέτρα Μπίκραμ Τσαντ ανακήρυξε σήμερα την ίδρυση της αυτόνομης πολιτείας Abadh που περιλαμβάνει τρεις επαρχίες της ζώνης Λουμπίνι, για μια παράλληλη κυβέρνηση. Σε μια συγκέντρωση για την ανακήρυξη της αυτονομίας στο Butwal (σ.parapoda: 118.000 κατοίκων) στο Rupandehi, οι Μαοϊστές του Τσαντ ανακήρυξαν τις περιφέρειες Rupandehi(σ.parapoda: 880.196 κατοίκων το 2011 και έκτασης 1.360 τ.χλμ), Nawalparasi (σ.parapoda: 643.508 κατοίκων το 2011 και έκτασης 2.162 τ.χλμ) και Kapilvastu (σ.parapoda: 571.936 κατοίκων το 2011 και έκτασης 1.738 τ.χλμ) ως αυτόνομο κράτος Abadh. Στη συγκέντρωση, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής του Επαναστατικού Λαϊκού Συμβουλίου του Νεπάλ (σ.parapoda: και επικεφαλής του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Magar) Santosh Budhamagar παρομοίασε την αυτονομημένη περιοχή με την ανεξάρτητη επαρχία που είχε δημιουργηθεί κατά την εξέγερση των μαοϊστών και είπε ότι θα παίξει τον ίδιο μεταβατικό ρόλο. O Budhamagar είπε ότι το κόμμα του σύντομα θα αποκαλύψει τους νόμους και τους κανονισμούς του Λαϊκού Συμβουλίου και του αυτόνομου κράτους.

Οι περιοχές της ζώνης Λουμπίνι

Κατά την εκδήλωση, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και επικεφαλής του Περιφερειακού Γραφείου Λουμπίνι Chandra Bahadur Chand κάλεσε τα μέλη του κόμματος να ετοιμαστούν για να πάνε το κόμμα σε νέα ύψη. Άλλοι ομιλητές είπαν ότι ήταν προετοίμαζαν τον κομματικό μηχανισμό σε επίπεδο περιφέρειας και χωριών για να πάνε την κινητοποίηση σε νέα ύψη. Ένα συμβούλιο λαϊκής εκπροσώπησης των τριών περιφερειών εξέλεξε μια αντιπροσωπευτική συνέλευση 51 μελών. Η συνέλευση έχει επικεφαλής τον Basanti GC. Ομοίως, η συνέλευση ανακήρυξε το Επαρχιακό Λαϊκό Συμβούλιο Abadh. Ο Nathuram Tharu και ο Chaitraram Musihar είναι οι επικεφαλής και αναπληρωτής επκεφαλής του λαϊκού συμβουλίου αντίστοιχα.

Νωρίτερα, οι μαοϊστές είχαν ανακηρύξει αυτόνομες τις πολιτείες Magrat, Tamsaling, Tharu, μεταξύ άλλων.

Στη συνέντευξη τύπου μετά την ανακήρυξη της πολιτείας Abadh, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Santosh Budhamagar είπε ότι το κόμμα έχει κρατήσει τη μορφή των κινητοποιήσεων ανοιχτή.

Προειδοποίησε ότι αν κατασταλούν, τότε θα ανταπαντήσουν στην κυβέρνηση. “Το κόμμα μας αναγκάστηκε να αναβιώσει τις παλιές δομές, καθώς η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να επιλύσει τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο λαός μετά το κλείσιμο των συνοριακών σταθμών με το Νεπάλ από την Ινδία”, είπε ο Budhamagar.

Στον ισχυρισμό ότι το κόμμα του παλεύει να αναβιώσει τη μοναρχία, ο Budhamagar αντέτεινε πως ήταν το κόμμα του που είχε παλέψει επί 10 χρόνια για την κατάργηση της μοναρχίας.

Προειδοποίησε ότι οι νεολαίοι του κόμματος μπορεί να πάρουν τα όπλα οποιαδήποτε στιγμή προκύψει ανάγκη.

Το κείμενο στα αγγλικά: http://thehimalayantimes.com/nepal/cpn-m-declares-autonomous-province/

https://parapoda.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com