....................................................

27 Ιαν 2016

ΝΙΚΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΟΤ

Μήνυμα από τη πρόεδρο του σωματείου των εργατών στη ΣΚΟΤ:

Η απεργία των εργαζόμενων της Σκοτ έληξε σήμερα το πρωί, βρίσκοντας και τα δυο μέρη να συμφωνούν, και ο απολυμένος εργαζόμενος να είναι ξανά κοντά μας! Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας σε όσους μας συμπαραστάθηκαν, και ήταν κοντά μας. Ή φλόγα ζέστανε ξανά τις καρδιές όλων!!!


Ακολουθεί ένα κείμενο της Ο.Σ. από  http://agonistikiepitropi.blogspot.gr/:

Εκεί που τελειώνει η πόλη της Μάνδρας, παίρνοντας έναν δρόμο που μοιάζει με αγροτικός, έχει στηθεί μια πρόχειρη παράγκα. Φθάνοντας, βρίσκεις τα χαμογελαστά πρόσωπα των εργατριών-μελισσών της ΣΚΟΤ. Μας υποδέχονται με χαρά, μας κάνουν χώρο να κάτσουμε πλάι τους και σιγά-σιγά, μα χωρίς κανένα δισταγμό, ξεκινάει η κουβέντα μας.
Σήκωσαν παντιέρα από τις 13 Ιανουαρίου όταν ένας από τους συναδέλφους τους απολύθηκε, μέλος του σωματείου , που εδώ και τρία χρόνια στήσανε, μπροστά στις τότε απολύσεις συναδέλφων και τις μειώσεις των αποδοχών που προσπάθησε η εργοδοσία να περάσει. Χωρίς κανένα δισταγμό, έκαναν το πιο αυτονόητο: έφτιαξαν σωματείο εκεί που δεν υπήρχε. Κατανοώντας από την ίδια τους την ταξική θέση, το αυτονόητο: μέσα από τους συλλογικούς αγώνες μπορούμε να προασπιστούμε τα δικαιώματά μας, να προωθήσουμε τις συλλογικές μας διεκδικήσεις.
Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την απόφαση τους, γιατί λέει ήταν γυναίκες και δεν θα άντεχαν. Να ήταν άραγε μόνο αυτό, ή μήπως είναι και το γεγονός πως τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, χρόνια τώρα παλεύουν για να κρατηθούν οι εργαζόμενοι μακριά από το να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και προτιμούν την ανάθεση που τους οδηγεί στην ανέλιξη σε συνδικαλιστικές θέσεις, που τις χειρίζονται για να ελέγχουν τα εργατικά κινήματα και να τα κρατούν στα πλαίσια της εργασιακής ειρήνης με την εργοδοσία και το κράτος;
Το βήμα των εργατών αποδείχτηκε αποτελεσματικό και η επιλογή τους σωστή.
Το 2013, εν μέσω του πλήρους ξεδιπλώματος της επίθεσης του συστήματος στα λαϊκά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι στη ΣΚΟΤ, πετυχαίνουν τη νίκη του δίκαιου αγώνα τους. Οι απολύσεις και οι μειώσεις ανακαλούνται.
Σήμερα, βρέθηκαν και πάλι σε μια νέα πρόκληση της εργοδοσίας. Η εμπειρία που έχουν καταγράψει από τους προηγούμενους αγώνες τους, είναι εκεί. Ο δρόμος γνωστός: ΑΠΕΡΓΙΑ! μέχρι να ανακληθεί η απόλυση του συναδέλφου τους, του ανθρώπου που χρόνια τώρα εργάζεται δίπλα τους, μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια προβλήματα. Οι εργάτριες που καθημερινά ανασαίνουν τον ίδιο αέρα, ποτισμένο με τα χημικά που το εργοστάσιο επεξεργάζεται, δεν στάθηκαν ούτε μια στιγμή να σκεφτούν αν τις “παίρνει” να απεργήσουν, αν θα τα βγάλουν πέρα τον υπόλοιπο μήνα, αν θα λείψει από την οικογένεια τους το μεροκάματο, που σε αυτό και μόνο στηρίζονται, αυτό που βγαίνει από τα ίδια τους τα χέρια, που τα δείχνουν με περηφάνια. Ούτε μήπως την επόμενη μέρα είναι οι ίδιες που θα βρεθούν απολυμένες, στον απέραντο κόσμο της ανεργίας. Ήταν ο συνάδελφός τους, ήταν ένας από αυτούς που βρέθηκε απολυμένος. Και ακόμα κι όταν τα ΜΑΤ έφτασαν στο εργοστάσιο, δε λύγισαν. Στάθηκαν μπροστά για να μην περάσουν οι απεργοσπάστες .
Αυτόματα, χτύπησαν καμπανάκια στο μυαλό. Ο κλάδος μας. Ένας κλάδος 80.000 μελών με άμεση επιρροή και στις οικογένειες των μαθητών μας, με σωματεία, ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες, όταν βρεθήκαμε εμπρός στην απόλυση των συναδέλφων μας, αποτύχαμε στο να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας που χτυπιούνταν από τη βάρβαρη πολιτική του συστήματος, που θέλει να τελειώνει με τη σταθερή και μόνιμη εργασία. Που θέλει ο εκπαιδευτικός να είναι κρατικός υπάλληλος, να δέχεται την απόλυση, τη μετακίνηση, την αλλαγή εργασιακών σχέσεων, των ταξικών φραγμών στους μαθητές μας, την αξιολόγηση, τις μειώσεις μισθών, την κατάργηση συντάξεων, το σπάσιμο των συλλογικοτήτων.
Κάθε φορά που καλούμαστε να στηρίξουμε μια κινητοποίηση, μια απεργία, μια αντίσταση στην επίθεση, αρχίζουμε να συζητάμε, όρους και προϋποθέσεις, αν μας παίρνει να απεργήσουμε. Ή μήπως τάχα να βρούμε άλλους τρόπους εκτός την απεργία; Και η προτασεολογία, ατελείωτη. Κι από αυταπάτες, αναρίθμητες. Να θίξουμε τη συνταγματικότητα, να κάνουμε εικονικές καταλήψεις, να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καταθέτοντας τις ευφυείς προτάσεις μας, να δεχτούμε την εκλογή διευθυντών από το Σύλλογο σαν υπέρτατη κατάκτηση (λες και πάλεψε ποτέ ο κλάδος για να εκλέγει όργανα διοίκησης). Πού είναι η συναδελφικότητα μας σε αυτούς που βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα; Πού φάνηκε η συλλογική μας δύναμη; Πού βάλαμε την αλληλεγγύη μπροστά από κάθε ατομική ανάγκη;
Κανένας εργαζόμενος όταν βγαίνει σε απεργία, δεν έχει αποθέματα χρημάτων. Κανένας δεν ξέρει πού θα φτάσει η πάλη του. Κανένας δεν έχει εξασφαλισμένη τη νίκη. Παλεύει έχοντας μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του: να πετύχει το στόχο που τον οδήγησε στην απεργία. Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν γιατί είναι η εργατική τάξη πρωτοπορία και γιατί ο εργάτης κατανοεί πολύ περισσότερο το δρόμο που θα τον απελευθερώσει από τα δεσμά του κεφαλαίου.
Ομως σήμερα και μπροστά στην ξεθεμελίωση στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό μας, ίσως να αξίζει να ξαναδούμε, πώς μόνο μέσα από τους δικούς μας αγώνες, μόνο παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που ρημάζει τη ζωή μας.

ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΚΟΤ
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com