....................................................

22 Ιαν 2016

48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών

Με προειδοποιητική 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 20-21/1, που κήρυξε η ΠΝΟ, μπήκαν τα ναυτεργατικά σωματεία στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που σφαγιάζει και κατακρεουργεί το δικαίωμα στη κοινωνική ασφάλιση. Στο λιμάνι του Πειραιά τα πλοία παρέμειναν δεμένα κατά τη διάρκεια της απεργίας. Τη Πέμπτη 21/1 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο λιμάνι και ακολούθησε πορεία στο Υπουργείο Ναυτιλίας όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον Υπ. Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα με τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων.
Τη συγκέντρωση άνοιξε ο γ.γ. της ΠΝΟ που μερικές μέρες πριν, στις 14/1, είχε φροντίσει να δώσει το στίγμα του σε μήνυμα προς τους ναυτεργάτες. Έτσι, από τη μια οι «αγωνιστικές» κορόνες με αίτημα «πάρτε πίσω το νομοσχέδιο-έκτρωμα» και από την άλλη η γραμμή της συνδιαλλαγής και υποταγής. «Και αντί η Κυβέρνησή μας να εξετάσει με τη σοβαρότητα που έπρεπε τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος και να δώσει λύσεις με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη καταπολέμηση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, προτίμησε την πλήρη διάλυση του ΝΑΤ και τη καθοδήγηση των ναυτεργατών στις ορέξεις του κεφαλαίου και των οργανωμένων συμφερόντων, εντάσσοντας τους σε ένα πολυδαίδαλο και υδροκέφαλο ταμείο, χωρίς όμως συγκεκριμένο και ειδικότερο σχεδιασμό και χωρίς να αναφέρεται έστω ότι αυτό που ισχύει για τους ναυτεργάτες σήμερα, θα ισχύει και στο νέο ταμείο.».
Μιλώντας ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, εκπροσωπώντας τα ναυτεργατικά σωματεία της ΠΝΟ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ (τα οποία όμως δεν συμμετείχαν στη συγκέντρωση), αφού εξάντλησε τις «αγωνιστικές» και «ταξικές» κορόνες κατέληξε στη πρόταση των ναυτεργατικών σωματείων που δίνει λύση στα «οργανικά ελλείμματα του ΝΑΤ», τονίζοντας μάλιστα ότι «απέναντι σε αυτές τις προτάσεις θα κριθεί η κυβέρνηση» . «Το σύνολο των πλοίων που υπόκεινται στο ν.27/1975 να καταθέτουν στο ΓΕΝΕ τις καταστάσεις πληρώματος (crew list) και σε κάθε αντικατάσταση του πληρώματος να ναυτολογούνται από το ΓΕΝΕ όλοι οι ναυτεργάτες με ΣΣΕ και κοινωνικοασφαλιστική προστασία.». Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα από τον αστικό τύπο (in.gr) που περιγράφουν τη συνάντηση με τον Δρίτσα, η πρόταση αυτή τέθηκε στο τραπέζι από τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ ως «άμεση και ρεαλιστική, που δίνει
διέξοδο στα προβλήματα χρηματοδότησης του ΝΑΤ και περιλαμβάνεται και στην επιτροπή σοφών.». Το μεγαλείο της αταξικότητας και της διαχειριστικής λογικής.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και παρέμβηκε η Ταξική Πορεία, μοιράζοντας προκήρυξη και εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στον αγώνα των ναυτεργατών. Μικρή η συμμετοχή των εν ενεργεία ναυτεργατών και των απόμαχων της θάλασσας στη συγκέντρωση, ενώ η διαδήλωση ήταν υποτονική και χωρίς συνθήματα.
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Ναυτιλίας, ο Δρίτσας υπεραμύνθηκε των θέσεων της κυβέρνησης και του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Νέα 48ωρη απεργία προκήρυξε η ΠΝΟ για τις 27-28 Γενάρη μετά την «αδιάλλακτη και ανυποχώρητη θέση της Κυβέρνησης» όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου (21/1/16) και ενσωματώνοντας την πρόταση των «ταξικών» σωματείων καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com