....................................................

8 Ιαν 2016

Αθώοι οι 24 κάτοικοι της Ευκαρπίας

Σε μία ακόμη δίκη οδηγήθηκαν σήμερα κάτοικοι της Ευκαρπίας για τον αγώνα τους ενάντια στην κατασκευή και λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη.
Αθώοι κρίθηκαν και οι 24 κατοίκοι της Ευκαρπίας που δικάστηκαν, με το δικαστήριο να κρίνει πως οι κάτοικοι υπερασπίζονται το περιβάλλον, ως συνταγματικό τους δικαίωμα και να χαρακτηρίζει το κατηγορητήριο ασαφές.
Σημειώνεται πως ακολουθούν κι άλλες δίκες στις 4, 25 και 29 Φεβρουαρίου ενώ συγκεντρώσεις αλληλεγγύης διοργανώνονται στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσ/νικης.
Οι κάτοικοι κατηγορούνται σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για την τέλεση πράξεων παράνομης βίας "από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση", επειδή τα οχήματά τους "εθεάθησαν να σταθμεύουν" έξω από το χώρο του εργοταξίου του ΣΜΑ Ευκαρπίας. Να σημειωθεί πως από τους 24, οι 10 είχαν αθωωθεί επανειλημμένα, μέσα στα τελευταία δύο χρόνια για παρόμοιες ¨πράξεις παράνομης βίας¨ με σκοπό την παρεμπόδιση της κατασκευής του φαραωνικού ΣΜΑ Ευκαρπίας με αλλεπάλληλες αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.
Το Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων ενάντια στο ΣΜΑ κάνει λόγο "για μία πραγματική βιομηχανία διώξεων κατοίκων που αγωνίζονται για την αποτροπή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής, που στόχο έχουν το φρόνημα των κατοίκων" και υπογραμμίζει πως "Δυστυχώς η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, αλλά και οι δήμαρχοι της πόλης ¨κωφεύουν¨ για κάτι που είναι συνυπεύθυνοι".
Όπως προσθέτει το Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων ενάντια στο ΣΜΑ για τη σημερινή δίκη, το "ειρωνικό - παράλογο" είναι ότι μάρτυρας κατηγορίας είναι ο τέως πρόεδρος του συνδέσμου ΟΤΑ, κ. Ζουρνάς, "βασικός υπαίτιος για το μεσαίωνα που ζει η Θεσσαλονίκη, στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, δημιουργός και υπεύθυνος των δυσάρεστων συνεπειών που είχαν και έχουν τα ¨περιβαλλοντικά του έργα¨ ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ΣΜΑ Ευκαρπίας, ανάπλαση της πρώην χωματερής του Δερβενίου και πολλά άλλα. Το παράλογο λοιπόν είναι ότι βρίσκονται οι συναγωνιστές μας στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντί για αυτόν. Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα δυστυχώς".
"Βλέπουμε το ζήλο των αρχών να είναι ιδιαίτερα υψηλός όταν πρόκειται να ¨συρθούν¨ στα δικαστήρια πολίτες που υπερασπίζονται το περιβάλλον που προφανώς ¨θίγουν¨ ισχυρά συμφέροντα τρίτων, αλλά από την άλλη μας προξενεί μεγάλη εντύπωση η προκλητική μη συμμόρφωση όλων αυτών των τρίτων που εγκληματούν πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια εις βάρος του περιβάλλοντος", τονίζει στην ανακοίνωσή του το Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων ενάντια στο ΣΜΑ, προσθέτοντας: "Δεν είδαμε ποτέ κανένα να συμμορφώνεται (ή και να τιμωρείται) για την ρύπανση και τη μη σωστή ανάπλαση της πρώην χωματερής του Δερβενίου, έργο του πρώην ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης (νυν ΦΟΔΣΑ), ενώ έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος με αποδεικτικά στοιχεία και μηνύσεις στην εισαγγελική αρχή. Πρόσφατα δε δεκάδες αιγοπρόβατα απεβίωσαν πίνοντας από τα ζουμιά της πρώην χωματερής. Το ίδιο ζουμί περνάει κάτω από τα πόδια μας καθημερινά".
"Κανείς δεν συμμορφώθηκε (ή τιμωρήθηκε), για ένα άλλο ¨έργο¨ του ΦΟΔΣΑ, την νυν χωματερή του νομού Θεσσαλονίκης, στη Μαυροράχη, που έχει δημιουργήσει μύρια προβλήματα και είναι μια περιβαλλοντική βόμβα.
Κανείς δεν έχει απολογηθεί, γιατί δεν έχει δρομολογηθεί ακόμη η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά όλοι έχουν λόγο και ¨γνώση¨ και κόπτονται για το πότε θα γίνει η καύση των απορριμμάτων.
Κανείς δεν έχει απολογηθεί, γιατί ο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας δεν έχει κάνει ακόμη την ανάπλαση των πρώην ορυχείων του (νταμάρια) στην Ευκαρπία και πολλά ακόμη, αλλά του ¨χαρίζονται¨ άδειες για να καίει απορρίμματα και απόβλητα. Μάλλον ως ¨ηθική ανταμοιβή¨.
Κανείς δεν έχει απολογηθεί για τις ανοιχτές πληγές που άφησε η Εγνατία Οδός Α.Ε. στην περιοχή της Ευκαρπίας, αλλά δρομολογείται η νέα εξωτερική περιφερειακή που στηρίζεται στον εκ νέου ¨βιασμό¨ της περιοχής.
Από την άλλη όμως η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, ¨βομβάρδισε¨ το περιβάλλον της περιοχής με συνεχή φουρνέλα (εκρηκτικά) ισοπεδώνοντας μια πλαγιά 100 στρεμμάτων, 500 μέτρα από τα σπίτια μας. Έτσι απλά χωρίς να ερευνηθεί ποιος φταίει για αυτήν την αστοχία - ¨γκάφα¨ ", προστίθεται στην ανακοίνωση.
"Όλο το έργο μία παρωδία, απλά και μόνο επειδή με το ζόρι πρέπει ¨κάποιοι¨ να το κατασκευάσουν είτε για να γλυτώσουν απλά τις ευθύνες είτε για να δρομολογήσουν την πολυπόθητη καύση. Από την πολλαπλάσια διαστασιολόγησή του όσον αφορά τη δυναμικότητά (3 φορές μεγαλύτερο από το κανονικό), από την απαράδεκτη γεωλογική μελέτη, που δεν είχε προβλέψει ότι σε πρώην λατομείο θα έβρισκαν 120.000 τόνους βράχο, μέχρι ότι καταστρατηγεί την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και το μόνο που κάνει, η συμπίεση, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο σκοπός είναι ένας και μόνος… η καύση", επισημαίνει το Το Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων ενάντια στο ΣΜΑ, τονίζοντας πως "Η απάντηση είναι προφανής. Όταν προσπαθείς σαν διοίκηση του ΦΟΔΣΑ να κατασκευάσεις ένα τεράστιο ΧΥΤΑ, ένα γιγάντιο ΣΜΑ, να μην αναπλάσεις την πρώην χωματερή, να μην επιδιώκεις την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και να απαξιώνεις το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Απορριμμάτων (ΕΔΣΑ) που αναφέρει για τοπικά σχέδια , μικρής εμβέλειας με σημαία την ανακύκλωση και με παραγκωνισμό της καύσης, τότε προφανώς έχεις άλλα στο μυαλό σου. Τα συμπεράσματα δικά σας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com