....................................................

12 Ιαν 2016

Τι έρχεται στα νοσοκομεία το 2016!

Το 3ο μνημόνιο φέρνει φυσικά νέα κουρέματα στα κονδύλια των νοσοκομείων για το 2016 με υπογραφή τρόικας.
Σε λίγες ημέρες τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, θα έχουν στη διάθεσή τους ακόμη λιγότερα χρήματα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Οι προϋπολογισμοί τους μάλιστα θα επιβαρυνθούν περαιτέρω καθώς οι επικουρικοί γιατροί που προσλαμβάνονται, πληρώνονται από τα ταμεία των νοσοκομείων και όχι από τις επιχορηγήσεις.
Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι θα εξασφαλίσει περισσότερα 300 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Οι κουρεμένοι προϋπολογισμοί
Και όπως φαίνεται χρόνο με το χρόνο τα κονδύλια για τα δημόσια νοσοκομεία θα μειώνονται, παρότι η κυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι θα στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας. Κάτι βέβαια που δε φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την τρόικα αφού συχνά πυκνά τονίζει πως πρέπει να μειωθούν περαιτέρω οι δαπάνες των νοσοκομείων.
Γι αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει claw back και στα νοσοκομειακά φάρμακα (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού), προκειμένου με κάθε τρόπο να κουρέψει τα κονδύλια. Η χρηματοδότηση πάντως φθίνει όσο περνάει ο καιρός.
Το 2016 τα κονδύλια θα είναι μειωμένα κατά τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Από 1,488 δις ευρώ που ήταν το 2015, το ποσό θα μειωθεί στο 1,024 δις ευρώ. Ήδη πολλά νοσοκομεία έχουν χτυπήσει κόκκινο αφού χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για τα απαραίτητα. Εξάλλου τα υλικά αγοράζονται με το σταγονόμετρο ενώ και σε πολλές περιπτώσεις λείπουν φάρμακα. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει τώρα με την απομάκρυνση των διοικητών των νοσοκομείων όπου στα «ακέφαλα» νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν αναλάβει προσωρινά οι διευθυντές των ιατρικών υπηρεσιών.
Πολλοί συνδικαλιστές εκτιμούν ότι οι αγορές και οι προμήθειες θα μεταχρονολογηθούν από τους προσωρινούς διοικητές ώστε την ευθύνη να αναλάβουν οι νεοδιορισθέντες διοικητές των νοσοκομείων που αναμένονται τους επόμενους δύο μήνες με βάση τα όσα λέγονται από την κυβέρνηση.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αμαδημοσίευση από: http://flemig-hospital.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com