...................

21 Δεκ 2015

Εκδήλωση της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ για την απεργία στην γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ της Ξάνθης

Μέσα στα πλαίσια της συνεχούς και ολόπλευρης αλληλεγγύης που εκδήλωσε όλο το διάστημα της απεργίας προς τους εργάτες της ΡΟΔΟΠΗΣ, η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ διοργάνωσε το Σάββατο 19 Δεκέμβρη εκδήλωση-συζήτηση με θέμα "Οι εργατικοί αγώνες και η προοπτική τους. Νίκη στον αγώνα των απεργών της Ροδόπης".
Τρεις ήταν οι στόχοι αυτής της εκδήλωσης. Η πλατιά ενημέρωση γύρω από την απεργία και τα αιτήματά της, η συζήτηση ανάμεσα σε εργαζόμενους από διαφορετικούς χώρους για τους εργατικούς αγώνες με βάση και την εμπειρία της ΡΟΔΟΠΗΣ και η διεύρυνση του μετώπου αλληλεγγύης προς τους απεργούς.
Παρά την καθημερινή παρουσία της Λαϊκής Αντίστασης από τα χαράματα έξω από την πύλη του εργοστασίου, τα μέλη της προπαγάνδισαν μαζικά και πλατιά την εκδήλωση, με μοίρασμα εκατοντάδων προκηρύξεων κυρίως σε εργοστάσια (Πλαστικά, ΣΕΚΑΠ, E-Value, ΚΟΜΟΤΕΞ), αλλά και στην κεντρική πλατεία, με αφίσες στο κέντρο της πόλης, με ανακοινώσεις και συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ και με το άνοιγμα συζητήσεων σε καφενεία και σε άλλους χώρους. Επίσης καλέστηκαν συνδικαλιστικές και πολιτικές συλλογικότητες και εκπρόσωποι σωματείων. Και βέβαια έγιναν συζητήσεις με τους απεργούς της ΡΟΔΟΠΗΣ, αρκετοί από τους οποίους, όπως και μέλη του ΔΣ του σωματείου, δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.
Ωστόσο, οι εξελίξεις έτρεξαν πιο γρήγορα απ' ότι εκτιμούσαμε. Την Παρασκευή 18 Δεκέμβρη έγινε μια πρώτη πρόταση από την εργοδοσία προς το σωματείο για σταμάτημα των απολύσεων και σταδιακή επαναπρόσληψη των απολυμένων, που επισημοποιήθηκε (πάντα προφορικά) το Σάββατο το μεσημέρι. Αυτό οδήγησε το σωματείο της Ροδόπης σε συνέλευση το απόγευμα του Σαββάτου, και σε απόφαση αναστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι την Πέμπτη 24 Δεκέμβρη.
Αυτές οι εξελίξεις δεν έδωσαν τη δυνατότητα συμμετοχής εργατών από τη Ροδόπη στην εκδήλωση και άλλαξαν τα δεδομένα και το περιεχόμενό της. Παρ' όλα αυτά η εκδήλωση ήταν αρκετά μαζική, με τη συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών και συνδικαλιστών από το χώρο της εκπαίδευσης και του νοσοκομείου. Ύστερα από την προβολή ενός ημίωρου ντοκιμαντέρ για τον αγώνα των Χαλυβουργών, και με την παρουσία πλέον συναγωνιστών που συμμετείχαν στη συνέλευση της Ροδόπης, είτε σαν μέλη του σωματείου, είτε σαν εκπρόσωποι της Λαϊκής Αντίστασης, εξελίχθηκε μια πλούσια συζήτηση.
Έγινε αναλυτική ενημέρωση για τη στάση της εργοδοσίας, πριν και κατά τη διάρκεια της απεργίας, καθώς και για την κατάσταση του σωματείου, τις συνελεύσεις και τις αποφάσεις του, έτσι όπως εξελισσόταν μέσα στον αγώνα. Επίσης έγινε ενημέρωση για την τελευταία γενική συνέλευση και για την πρόταση που υποστήριξαν οι συναγωνιστές, δηλαδή την απαίτηση για άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι να γίνουν πράξη οι προφορικές δεσμεύσεις του Σαράντη (αφεντικού της Ροδόπης).
Πολλοί συναγωνιστές πήραν το λόγο καταθέτοντας τα συμπεράσματα και τους προβληματισμούς τους, όπως προέκυψαν από την άμεση ή έμμεση συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα της Ροδόπης. Κοινή ήταν η διαπίστωση πως μέσα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι συνελεύσεις έπαιρναν όλο και πιο ουσιαστικά χαρακτηριστικά, με μεγαλύτερη συμμετοχή στη συζήτηση των εργατών και την υποχώρηση της αντίληψης ότι το ΔΣ προτείνει και οι υπόλοιποι ακολουθούν. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ενότητα και η αγωνιστική διάθεση των απεργών, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή στάσης των αφεντικών. Κριτικαρίστηκε η στάση του ΠΑΜΕ, που συμμετείχε μεν μαζικά στην περιφρούρηση, αλλά περιορίστηκε μόνο σ' αυτό και σε απλή έκδοση ψηφισμάτων. Δεν έκανε καμιά κίνηση για άνοιγμα του αγώνα στην πόλη, μέσα από τη δημιουργία επιτροπής αλληλεγγύης, συγκεντρώσεις και πορείες, όπως πρότεινε η Λαϊκή Αντίσταση. Ακόμη διαπιστώθηκε η θετική συμβολή των συναγωνιστών της Λαϊκής Αντίστασης μέσα και έξω από το σωματείο, παρά το μικρό διάστημα που υπάρχει συνδικαλιστική επαφή με το χώρο αυτόν. Τέλος συζητήθηκε η αναγκαιότητα της κοινής δράσης στο επίπεδο της αλληλεγγύης σε κάθε αγώνα που ξεσπάει, τη στιγμή μάλιστα που εκτιμήθηκε ότι οι εργαζόμενοι στη Ροδόπη σύντομα θα βρεθούν μπροστά σε νέα επίθεση της εργοδοσίας.

http://la-aas.blogspot.gr/

5 σχόλια:

 1. Ανώνυμος22/12/15, 10:49 π.μ.

  Αν καταλαβα καλα η ΛΑ-ΑΑΣ προτινε καποες δρασεις για να τις κανει το ΠΑΜΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος22/12/15, 12:42 μ.μ.

  'Οχι,δεν κατάλαβες καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η ΛΑ-ΑΑΣ πρότεινε κάποιες δράσεις, είτε στο σωματείο και στη συνέλευσή του ώστε να ανοίξει ο αγώνας στην πόλη και σε άλλους εργασιακούς χώρους (θετικό το ότι έγιναν μοιράσματα κειμένων στην πλατεία και σε κάποια εργοστάσια), είτε σε άλλες πολιτικές-συνδικαλιστικές δυνάμεις για να εκδηλωθεί ή όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμπαράσταση σε αυτόν τον αγώνα. Και σίγουρα δεν εννοούμε μόνο το να βρίσκεται κόσμος κάθε μέρα τα ξημερώματα στο εργοστάσιο για να στηρίζει με την παρουσία του την απεργία, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα πλατύ μέτωπο αλληλεγγύης (μέσω της δημιουργίας αντίστοιχης επιτροπής) που να συμμετέχει όποιος το επιθυμεί. Αυτό το χαρακτήρα θέλαμε να έχει και η εκδήλωση, με αυτό το σκεπτικό καλέσαμε κόσμο, συλλογικότητες κλπ. Κάτι το οποίο όπως περιγράφεται στο κείμενο δεν έγινε κατορθωτό να προχωρήσει. Παρόλα αυτά, είναι κάτι που το έχουμε μπροστά μας, μιας και η εργοδοσία δεν θα σταματήσει. Το ΠΑΜΕ τοποθέτηση επί της συγκεκριμένης πρότασης απότι φάνηκε δεν έχει, μέλλει να δούμε τη συνέχεια. Η απαίτηση για άμεση επαναπρόσληψη των ήδη απολυμένων πρέπει να μπει ως προμετωπίδα του αγώνα για το επόμενο διάστημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος22/12/15, 3:39 μ.μ.

  Τοποθέτηση το ΠΑΜΕ έχει! Και αυτή λέει ότι η αλληλελεγγύη έξω από τα όριά του είναι επικίνδυνη! Δέστε Χαλυβουργία π.χ.. Γι' αυτό και κάνει τη πάπια σε προτάσεις που μπορεί να αφορούν κι άλλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος22/12/15, 7:00 μ.μ.

  Η Λαϊκή Αντίσταση πρότεινε προς το σωματείο να καλέσει σύσκεψη σωματείων, πολιτικών και συνδικαλιστικών συλλογικοτήτων, εργαζομένων, ανέργων κλπ, με σκοπό τη συγκρότηση ανοιχτής επιτροπής αλληλεγγύης και τη διοργάνωση (σαν πρώτη κίνηση) πορείας παραμονές Χριστουγέννων. Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, που βρισκόταν σε μια συνέλευση του σωματείου (κατηγορώντας τον παράλληλα για πλήρη απαξίωση του αγώνα) να προκηρύξει απεργία την ημέρα εκείνη. Παράλληλα πήρε πρωτοβουλία και με παρεμβάσεις σε εργοστάσια και με την εκδήλωση προσπάθησε να αναδείξει την απεργία και να προχωρήσει τη υπόθεση της επιτροπής αλληλεγγύης. Κατανοητές και αποδεκτές οι αδυναμίες και δυσκολίες του σωματείου (που παρόλα αυτά ξεκίνησε κάποιες εξώστρεφες δράσεις), του ΠΑΜΕ όμως, δεν είναι αδυναμίες, είναι άποψη.
  Ενδεικτικό της στάσης του και του ΚΚΕ είναι το γεγονός ότι το Σάββατο 19 Δεκέμβρη το μεσημέρι (και αφού είχε τελειώσει η περιφρούρηση στο εργοστάσιο), τη στιγμή που η Λαϊκή Αντίσταση βρισκόταν στην κεντρική πλατεία με πανό, ντουντούκα και εκατοντάδες προκηρύξεις, ενημέρωνε για τον αγώνα των εργατών της Ροδόπης και καλούσε σε αλληλεγγύη, το ΚΚΕ διακινούσε κουτί οικονομικής ενίσχυσης για τον ...εαυτό του. Πράγματι το ΠΑΜΕ έχει άποψη για την αλληλεγγύη και είναι αυτή που λέει ο ανώνυμος 3.39
  Να πούμε όμως και κάτι άλλο. Την πλήρη (στην κυριολεξία) απουσία του αναρχικού, αντιεξουσιαστικού, αναρχοκομμουνιστικού (και όπως αλλιώς) χώρου από την απεργία (κατά τα άλλα "μίσος ταξικό"!!). Και ακόμη τη μη συμμετοχή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην εκδήλωση του Σαββάτου (η οποία κάποιες φορές συμμετείχε στην περιφρούρηση της απεργίας), όπου είχε καλεστεί για να προχωρήσουμε το ζήτημα της αλληλεγγύης, αν και είχε πει ότι συμφωνεί και θα έρθει.
  ΣΧ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com