...................

3 Δεκ 2010

Μετά από έξι νεκρούς μετανάστες στην περιοχή Ηγουμενίτσας,
σφαίρες ακροδεξιών ενάντια σε μετανάστες τραυματίζουν και το λαό μας

Ένα κείμενο της οργάνωσης Θεσπρωτίας του ΚΚΕ(μ-λ) για την δολοφονική απόπειρα κατά του Κούρδου μετανάστη και όλων όσων επακολούθησαν.

Την Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2010 και στο 17 χιλιόμετρο της Εγνατίας οδού (Ηγουμενίτσα – Γιάννενα, κόμβος Νεοχωρίου) άγνωστος πυροβόλησε εναντίον ομάδας 5 μεταναστών τραυματίζοντας σοβαρά έναν 23χρονο Κούρδο υπήκοο Ιράκ στα γεννητικά όργανα και στο μηρό. Μετά από έρευνα της ασφάλειας Ηγουμενίτσας και με το υλικό που συγκέντρωσε, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και επακολούθησε σύλληψη 38χρονου με την κατηγορία ότι είναι ο δράστης των πυροβολισμών.
Ο κατηγορούμενος λειτουργεί πρατήριο καυσίμων στον κόμβο Νεοχωρίου Θεσπρωτίας και αφού κρατήθηκε το Σαββατοκύριακο στην αστυνομική διεύθυνση Ηγουμενίτσας, προσήχθη στα δικαστήρια της πόλης την Δευτέρα 22 Νοέμβρη. Έξω από τα δικαστήρια και από το πρωί της ίδιας μέρας είχαν συγκεντρωθεί περίπου 150 «αγαναχτισμένοι πολίτες» και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, οι οποίοι προπηλάκισαν δημοκράτες πολίτες αλληλέγγυους στους μετανάστες που προσέρχονταν μαζί με μετανάστες, μάρτυρες στα δικαστήρια, για να καταθέσουν.
Μετά από εξέταση των μαρτύρων και με συμφωνία ανακριτή και εισαγγελέα ο κατηγορούμενος κρίθηκε προφυλακιστέος .
Το γεγονός του πυροβολισμού εναντίον των μεταναστών έγινε την Τετάρτη ανάμεσα στις δύο εκλογικές Κυριακές και δεν έγινε άμεσα γνωστό στον κόσμο της περιοχής. Η πρώτη ανακοίνωση εκδόθηκε από τον συνδυασμό ΑΥ.ΡΙ.Ο. της περιφέρειας Ηπείρου. Στην περιοχή της Θεσπρωτίας δραστηριοποιούνται στην αλληλεγγύη προς τους μετανάστες τρεις συλλογικότητες που δεν έχουν πάντα το καλύτερο κλίμα συνεργασίας μεταξύ τους.
Μαθαίνοντας το γεγονός επισκεφτήκαμε τον πυροβοληθέντα στο νοσοκομείο Φιλιατών ο οποίος χειρουργήθηκε και διέφυγε τον κίνδυνο.
Απευθυνθήκαμε στις συλλογικότητες αλληλεγγύης, στις πολιτικές οργανώσεις και σε δημοκράτες αγωνιστές για να δοθεί μαζική απάντηση στην απόπειρα δολοφονίας και για να απομονωθούν ακροδεξιές χρυσαυγίτικες πρακτικές εναντίον ανυπεράσπιστων μεταναστών στην περιοχή μας.
Πριν από την ανακοίνωση της σύλληψης δεν έγινε κατορθωτή η συμφωνία για κοινή ανακοίνωση και κοινή δράση και κυκλοφόρησαν δύο χωριστές ανακοινώσεις, μία της Επιτροπής Αλληλεγγύης και μία της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας. Συνεχίσαμε τις προσπάθειες κοινής δράσης και κατά τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου και τις επόμενες μέρες χωρίς αποτέλεσμα. Μετά από την προφυλάκιση και τους τραμπουκισμούς της Δευτέρας 22/11 έξω από τα δικαστήρια καλέσαμε σε άμεση απάντηση και απομόνωση των ακροδεξιών πρακτικών τόσο όσους κινούνται στον αναρχικό χώρο όσο και όσους κινούνται στο χώρο του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, άλλους δημοκράτες και φορείς του τόπου. Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος είναι άνθρωπος του «διπλανού καφενείου» δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τη δραστηριοποίηση αρκετών αγωνιστών. Ακούστηκαν επιχειρήματα «σύνεσης» «προσεχτικής στάσης» «μη στοχοποίησης» κ.α.
Φάνηκε ευκολότερο να καταγγέλλεται ο ιμπεριαλισμός στο Αφγανιστάν και η FRONTEX στον Έβρο (και δικαιολογημένα) και να υπάρχει «διακριτική» αναφορά για «το χέρι αγνώστων στην πόλη μας που πυροβόλησαν κατά μεταναστών», ακόμα και μετά τη σύλληψη και προφυλάκιση του κατηγορούμενου και τις απειλές και τους εκβιασμούς εναντίον των μεταναστών μαρτύρων. 
Την Τρίτη το απόγευμα 23/11 έγινε μαζικό μοίρασμα ανακοίνωσης-καταγγελίας στην πόλη της Ηγουμενίτσας . Η ανακοίνωση υπογραφόταν από τη ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας, την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Ηγουμενίτσας, συνδικαλιστές ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και αλληλέγγυους δημοκράτες πολίτες. Οι συναγωνιστές της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους μετανάστες δεν συμμετείχαν δηλώνοντας ότι καλύπτονται από την προηγούμενη ανακοίνωσή τους στις 18/11.
Στον τοπικό και περιφερειακό τύπο υπάρχει πέπλο σιωπής για τα γεγονότα.
Στις 23/11 υπάρχει σχετικό δημοσίευμα στο tvxs ( το δημοφιλέστερο ανάγνωσμα της ημέρας) και ανακοινώσεις στις εφημερίδες Λαϊκός δρόμος και Δρόμος της Αριστεράς.
Απευθυνθήκαμε και στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης της Ηγουμενίτσας για το θέμα παίρνοντας την απάντηση ότι δε συζητά με αντιΚΚΕ! Παρά τις προσπάθειές μας θεωρούμε αρνητικό το να μην εκφραστεί ο σύλλογος των φοιτητών της πόλης στα σημαντικά αυτά γεγονότα.
Η αλληλεγγύη στους μετανάστες, η απομόνωση ακροδεξιών και φασιστικών φαινομένων και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων είναι προβλήματα του λαού και σ' αυτό καλούμαστε να συνεισφέρουμε όλοι οι αγωνιστές για να δοθεί η λαϊκή απάντηση.

Οργάνωση Θεσπρωτίας του ΚΚΕ( μ-λ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com