20 Ιουν 2010

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι του Μετρό εδώ και λίγες μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, με αφορμή την απόλυση 275 συναδέλφων τους. Κινητοποιήσεις με τη μορφή στάσεων εργασίας των διάφορων τομέων (οδηγοί, αμαξοστάσιο κ.λπ.) με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστό όλο το 24ωρο. Η κυβέρνηση, η διοίκηση της Μετρό Α.Ε. και τα ΜΜΕ έχουν επιδωθεί σε κατασυκοφάντηση των εργαζομένων κατηγορώντας τους ως βολεμένους, κομματικά διορισμένους και ένα σωρό άλλα που επιστρατεύονται κάθε φορά που κινητοποιούνται εργαζόμενοι του στενού ή ευρύτερου δημοσίου, ρίχνοντας τις ευθύνες σε αυτούς για τις πολιτικές ομηρίας των εργαζόμενων που ακολούθησαν δεκαετίες τώρα τα κόμματα εξουσίας και οι κυβερνήσεις. Δυστυχώς τέτοιες μπαρούφες ακούγονται και γράφονται και από "αριστερούς" ή "αντεξουσιαστές" που αντί να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δουλειά, αντί να καταγγείλουν την εξουσία γι' αυτές τις πολτικές, εγκαλούν τους εργαζόμενους για ...παρανομίες!!!! Αναφερόμενοι στο τρόπο που έπιασαν, "αν έπιασαν παράνομα" λένε, δουλειά! Θέτοντάς το μάλιστα και σαν όρο για να ...προσφέρουν την αλληλεγγύη τους, οι μεγαλόψυχοι πλην τίμιοι "επαναστάτες".
Στα Σεπόλια, όπου βρίσκεται το αμαξοστάσιο και τα γραφεία της διοίκησης, κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν στο χώρο από την αρχή σχεδόν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και συζητώντας τρόπους επέκτασής της. Αυτό που μάθανε επιπλέον, χωρίς έκπληξη βέβαια, είναι ότι εκτός από τους παραπάνω, αυτοί που επείγονται για το κλείσιμο της απεργίας είναι και η συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι όμως δυσκολεύονται ιδιαίτερα φοβούμενοι τις αντιδράσεις των εργαζομένων.
Την Παρασκευή μετά την κήρυξη ως παράνομων των κινητοποιήσεών και απειλές μέσω τηλεφώνων στους εργαζόμενους ότι αν δεν πιάσουν δουλειά θα έχουν συνέπειες, αποφασίστηκε το Σαββατοκύριακο να δουλέψει κανονικά το Μετρό και να πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία αύριο Δευτέρα. Το Σάββατο οι εργαζόμενοι πραγματοποιήσαν εξορμήσεις ενημέρωσης του κόσμου στους σταθμούς (Αγ. Δημήτριο, Περιστέρι, Σύνταγμα κ.ά.).  
Στο Περιστέρι βρέθηκαν μαζί τους και αλληλέγυοι από τις περιοχές των Σεπολίων και του Περιστερίου. Μοιράστηκαν πάνω από 1000 προκηρύξεις (το κείμενο της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ) τις οποίες η πλειοψηφία του κόσμου τις έπαιρνε με ενδιαφέρον, κάποιοι δήλωναν αλληλέγγυοι και πάντως κανείς δεν εκφράστηκε αρνητικά, παρά την ..."ταλαιπωρία" που υφίσταται. Μάλλον μπροστά στη ταλαιπωρία του ΔΝΤ αυτού του είδους η "ταλαιπωρία" φαντάζει πολύ μικρή για τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν το Μετρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: